15 april 2009

Förbud dödar. Fria människor hittar lösningar.

Den politiska debatten kryllar av pekfingrar som varnar för hur dåligt allt blir om vi inte reglerar, om vi inte styr folk med höga skatter, om vi inte förbjuder dem att göra saker som vi själva ogillar. Men varför ska man tro på dem, när de mest extrema frihetsreformerna – hundra gånger djärvare än något svenska riksdagspartier skulle våga häva ur sig – ger bättre resultat än vi vågat drömma om?

  • Estland låg i spillror när de äntligen blev fria från sovjetkommunismens diktatur. Deras nyvalde president byggde upp landets ekonomi från grunden enligt nyliberale nobelprisvinnaren Milton Friedmans teser, med kraftiga avregleringar, privatiseringar och platt skatt. Presidenten visste inte att dessa läror aldrig hade praktiserats fullt ut förr. Vips, så blev Estland en av världens starkast växande ekonomier, med 7 % tillväxt per år!

  • I holländska Drachten hade man fått nog av alla trafikolyckor. En trafikingenjör övertygade dem att plocka ner alla trafikskyltar i stan. Vips, så minskade trafikolyckorna drastiskt. För folk började tänka själva. Då blev de mer hänsynsfulla.

  • Portugal hade under 1990-talet enorma problem med droger, bland de värsta i hela EU. Ju mer de förbjöd, desto värre blev det. Men 2001 avkriminaliserade de alla droger (både bruk och innehav), inte bara lätta droger som marijuana utan även kokain och heroin! Vips, så behövde folk inte ge pengar till den organiserade brottsligheten för att få droger och behövde inte vara rädda för att söka hjälp mot beroende. Nu är Portugal ett av världens mest drogfria länder.

Sen har jag inte ens nämnt Internet. Är det någon som för en sekund tror att vi hade haft denna revolution av yttrandefrihet, av handel, av kommunikation, om världens politiker hade fått säga Ja eller Nej till IT-utvecklingen 1990? Nej, det hade stoppats så fort någon nämnde ”porr” och ”bombrecept”.

Så nästa gång någon talar om för dig att folket inte har förstånd nog att fatta goda beslut, att de måste regleras och styras för deras eget bästa: lyssna inte.

För förbud dödar. Men fria människor hittar lösningar.

Inga kommentarer: