29 april 2009

Ska vi skippa ekomaten, Marit Paulsen?

Marit Paulsen bryr sig inte särskilt mycket om IPRED-frågan, och det stör mig. Men när hon får prata om ett område som hon brinner för, som matodling och fattigdomsbekämpning, så visar hon hur fullkomligt lysande hon är på att omsätta liberala ståndpunkter i ord som vanligt folk förstår. Det blir snudd på poesi när hon dissar ekologisk matodling och närproducerat:

Hur vi än vänder och vrider oss ger ekoodling en kraftig skördeminskning. Skördarna blir från hälften till tre fjärdedelar av den skörd som konventionell odling ger. Ska vi odla ekologisk mat, äta GI-dieter och dessutom odla drivmedel till våra bilar – när det leder till att de fattiga får svälta? Mitt svar är nej. Vi måste maximera avkastningen på varje odlad jordbruksplätt och då är ekologiskt producerad mat inte lösningen.

(...)

Det är klart att man ska njuta av att äta närodlat om man kan. Samtidigt ska man ha i minnet att om man tar bilen till den lilla gårdbutiken och köper tomater eller majskolvar, hur mycket klimatfarlig energi drar då inte varje tomat eller majskolv.

Läs hela.

Inga kommentarer: