23 april 2009

Piratpartiet rider på missnöjesvåg

UPPDATERING: rättade faktafel efter påpekanden i läsarkommentarerna.

Pirate Bay-domen som kom i fredags var chockerande både i sin styrka och i hur den så totalt missade målet. Nu har det dessutom framkommit att domaren kan ha varit jävig, vilket kan förklara en hel del.

Piratpartiet lägger förstås beslag på missnöjesrösterna för fullt. Men vissa uttalanden lämnar en del frågetecken. Mikke Svensson, piratpartiledare i Kalmar, säger: ”Det har skämtats om att det är politikerna som står bakom domen, men vi kunde aldrig tro att det var såhär.”

Ett lite underligt uttalande, dels med tanke på att upphovsrättsorganisationer och politiker är två helt olika saker, dels med tanke på en av de som nu kräver omprövning och har försvarat en av de anklagade är Peter Althin, f.d. riksdagsman för Kd. Visserligen gör han ju inte advokatjobbet i egenskap av politiker, men att han antagit sig ett sånt fall borde säga en del om att kritiken mot hetsjakten på fildelare har gott stöd bland de lagstiftande politikerna.

Sen tycker jag att det är inte så lite populistiskt att hävda att man kan byta ut de riksdagspolitiker som klubbade igenom IPRED-lagen i Sverige, genom att rösta i valet till Europaparlamentet. Det är ju en helt annan församling.

Det är värt att notera att såväl piratpartiet ingalunda är ensamma i sin hållning. Såväl Folkpartiet som Centern, Vänstern och Miljöpartiet, röstade mot IPRED när det begav sig. Noterar dock för mitt eget partis räkning att vårt andranamn Olle Schmidt är mer stabil än förstanamnet Marit Paulsen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Althin sitter inte i riksdagen nu.

Vad gäller fp, kan man ju läsa vad ert förstanamn Marit tycker om IPRED:

"1. Vad anser du om IPRED?
Folkpartiet stöder denna lagstiftning eftersom den säkerställer en sträng domstolsprövning där man ska ta hänsyn både till integritet och upphovsrätt."

Björn Brändewall sa...

Tack för dina sakupplysningar, Mikael! Mycket tråkigt att läsa att Marit svängt i denna fråga.

Det återstår bara för mig att korrigera blogginlägget för detta och pusha mer för fp:s andranamn Olle Schmidt än för Marit. Men det gör jag egentligen redan. :)

Mikke Svensson sa...

Njae. Jag pratade med en reporter per telefon väldigt kort. Vad som menas är att det naturligtvis har skämtats om att hel The Pirate bay såpan , från server hall raid till domen, är ett spel med politiska under och övertoner. Men att det var så illa att domaren är jävig trodde ingen innan det blev känt. Tydligen är det dessutom samma domare som beodrade själva raiden på banhoff en gång i tiden. länk till Oscar Schwarz http://swartz.typepad.com/texplorer/2009/04/tpb-domaren-bahnhofdräparen.html / Mikke Kalmar