20 februari 2010

Inspirerande utbildning mitt i snöstormen

Denna helg är jag på Folkpartiets kandidatutbildning på natursköna Sånga Säby tre mil utanför Stockholm. Jag kandiderar ju som bekant till riksdagen och Kalmar kommunfullmäktige. Det är väldigt roligt att få träffa och dela intryck med andra kandidater från hela landets kommuner, landsting och så riksdagen förstås. Men vädret är lite i galnaste laget, vi är så gott som insnöade.

Igår inledde partiledaren Jan Björklund med flera viktiga saker som vi måste påminna folk om i  debatterna mot de rödgröna. Jag återger några highlights här efter bästa förmåga.

Jobbpolitiken

  • Alliansens jobbpolitik ska rimligen jämföras med hur det hade gått ifall de rödgrönas politik hade fått gälla sedan 2006. Om alliansen inte hade infört jobbskatteavdraget och minskat skattefinansieringen i A-kassan, så hade vi haft 150 000 fler arbetslösa idag!
  • Alliansens avdrag för hushållsnära tjänster (RUT) har skapat 7 000 jobb för kvinnor. Om de rödgröna kommer till makten tänker de avskaffa detta, vilket skulle göra dessa 7 000 kvinnor arbetslösa. Men de vill inte avskaffa ROT-avdraget, för då är det LO:s och Byggnads arbetare som det handlar om. Jämställt? Rättvist?

Pensionerna

  • De här 4 åren har pensionerna ökat mer än under de åren som Sahlin satt i regering. Trots
    finanskrisen. Alliansen har dessutom sänkt skatten för pensionärer två gånger! När Mona Sahlin satt i regering sänkte de aldrig skatten för pensionärer! 

Ungdomsarbetslöshet

  • Alliansen har halverat arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26 år. De rödgröna vill avskaffa det. Det skulle göra det 16 % dyrare att anställa en ungdom. Här kan vi verkligen tala om en "ungdomsskatt" som S-V-MP vill införa!
  • Folkpartiet föreslår lärlingsanställning, där man t ex arbetar 3 dagar/v och går i skolan 2 dagar. Ofta får man sen jobb just på den plats där man varit lärling. Det ger kontakt med arbetslivet!

2 kommentarer:

Bex sa...

Låter bra! Hoppas ni lyckas ta er fram (och hem, för den delen) genom snödrivorna. :)

Finns det någon källa för ditt första påstående inom jobbpolitiken?

Och så mitt personliga störningsmoment: det fokuseras hela tiden på "ungdomar" på arbetsmarknaden, när jag helst vill se det lite bredare begreppet "nya" på arbetsmarknaden, dvs innefattandet av invandrare, hemmafruar som vill ut och jobba samt såna som jag som gått långa utbildningar och således hamnar utanför den magiska 26-årsgränsen. Problemet är detsamma: ingen arbetslivserfarenhet att tala om och begränsat kontaktnät.

Björn Brändewall sa...

Bra poäng. Nystartsjobb infördes 2007 och är inte begränsat till någon särskild ålder eller annan grupp. Det ger sänkt arbetsgivaravgift under lika lång tid som man varit arbetslös. Jag gillar den dynamiken; att man blir mer attraktiv på arbetsmarknaden ju mer man behöver den.

Vad gäller källan så tror jag att han avsåg de som fick jobb innan krisen slog till, och eventuellt även de som *inte* förlorade jobbet *när* krisen slog till. En del av de jobb som skapades 2007-2008 var ju resultatet av högkonjunkturen, men en stor del var ett direkt resultat av alliansens politik. Vi hade två tjänstemän (tjänstekvinnor) från konjunkturinstitutet som föreläste om detta samma dag, och de bekräftade att framförallt jobbskattavdraget gör skillnad.

Jag tror att man fokuserar mycket på ungdomsarbetslösheten dels för att Sverige historiskt sett haft högre ungdomsarbetslöshet än andra jämförbara länder, dels för att de första åren i arbetsför ålder är avgörande för resten av vuxenlivet.