21 februari 2010

Så bryter vi utanförskapet!

Sen lyssnade jag på integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, som berättade om regeringens arbete med dessa frågor.

En sak som upprörde henne var när mediebubblor som muslimen-som-inte-ville-skaka-hand-med-kvinnor tillåts sätta hela svenska folkets mentala bild av hur ”muslim” och ”invandrare”. I själva verket är den typiske muslimen i Sverige en kvinna eller man som går till sitt jobb om dagarna och betalar in skatt som alla andra, och inte tror mer på Gud än den genomsnittlige ”kristne”.

SFI-utbildningen, Svenska För Invandrare, är något som den här regeringen har jobbat mycket med att förändra. Hittills så har SFI-utbildningen inte haft någon bortre tidsgräns; man kan sitta där år efter år utan att göra framsteg, och det tar aldrig slut. Sabuni vill att SFI ska bli mer av en introduktionsutbildning, och om man inte är klar med den efter 2-3 år så ska man kunna gå vidare till utbildning någon annan stans, t ex på en folkhögskola. En annan pedagogik eller en annan lärare kan vara det som får allt att lossna. Jag blev även rätt paff att få höra att bara en av tio SFI-lärare i Sverige är utbildad för sin uppgift(!) Här borde man göra ett lärarlyft som det som Folkpartiet har fått till stånd inom skolan.

Integration är inte något som vi ska koppla ihop med bara invandrare. Alliansens politik syftar inte till att peka ut invandrare, utan till att komma åt de orsaker som skapar utanförskap. Även svenskfödda kan ju hamna i lång arbetslöshet och förlora sociala kontakter pga sjukskrivning eller förtidspension. Men en politik som tränger igenom kollektivet och ser till individen så träffar man rätt.

Men det finns ändå åtgärder som riktar sig just till invandrare. Instegsjobb är en anställningsform för nyanlända, där arbetsgivaren får 75 % rabatt på lönekostnaden. Att snabbt komma ut på arbetsmarknaden är viktigt för att lära sig språket och inte fastna i en cykel av passivitet. Det har dock visat sig att arbetsförmedlingar ute i landet inte varit så bra på att uppmärksamma parterna på att instegsjobbet finns, så det måste vi påminna om!

Det har länge tagit för lång tid för nyanlända att komma ut i arbete! Det är ofta avgörande att man kommer igång under sitt första år här i Sverige, annas tappar man hoppet. Men när regeringen tog över efter socialdemokraterna så var mediantiden 7 år(!) mellan inflytt och arbetsdebut. (Längre för kvinnor.) Det är arvet från socialdemokraterna: 7 års utanförskap, som säkert kommer att ta nästan lika lång tid att komma tillrätta med.

Arbetsförmedlingarna har äntligen fått lagkrav – och resurser – att hjälpa alla nyanlända att få jobb. AF-chefen lär ha sagt om detta att ”detta är det uppdrag jag har väntat på att få i tio år!” Den lagen kommer att träda i kraft i december (om ingen S-V-MP-trojka får regeringsmakten och river upp det, förstås).

Slutligen sade Sabuni några ord om den svenska värdegrunden. Det har blivit svårt att tala om värdegrund, för vänsterpartister försöker ropa ”rasist!” om alla som ens nämner ordet. (Vilket är så korkat att det förtjänar en egen bloggpost nån gång.) Men Sabuni gav en ganska bra kommentar:

När vi i Sverige säger HBT-rättigheter så är det inte samma sak som när de säger det i Egypten. När vi säger jämställdhet så är det inte samma sak som när man säger det i Iran. Det är vår värdegrund, och den är värd att försvara!

Det är ju förfärligt när föräldrar från andra länder agar sina barn, och ingen har berättat för dem att sånt är olagligt i Sverige. I de värsta fallen resulterar sådant i att barnen tvångsomhändertas - familjer splittras. I ljuset av detta blir jag allt mer intresserad av förslaget om ”medborgarkurs”. Om vi kan undvika sådana tragedier så är det definitivt värt det.

Puh, det blev en lång post det här, och då har jag ändå bara skrivit om den första halvan av föredraget. Sen pratade Sabuni även om jämställdhet, men det får jag skriva om lite senare. Nu har jag äntligen kommit hem efter en intensiv och rolig helg, och ska sova lite. Och så fick jag flyga för första gången på en herrans massa år!

Vi ses på kommunfullmäktige imorgon, väl? (1, 2)

Inga kommentarer: