19 mars 2010

Var Harry Potter en glidarkille?

Jag läser en intervju där utbildningsminister Jan Björklund (FP) kommenterar DN:s artikelserie ”Prestationsprinsessor & glidarkillar”:

Jan Björklund har bett Anna Ekström, ordförande i Saco, att studera jämställdheten i den svenska skolan. I en intervju i gårdagens tidning noterade hon att den kvinnliga huvudpersonen Hermione Granger i böckerna om Harry Potter är en duktig flicka som pluggar hårt – men att det ändå är ”glidaren” Harry som räddar världen.

Att Hermione är en prestationsprinsessa kan jag inte invända emot, även om hon också var högst delaktig i att rädda världen i böckerna. Men är det rätt att beskriva Harry Potter som en glidare? Visst, han ogillade teoretiska ämnen och läxor, men han var samtidigt mycket målmedveten och ansträngde sig för att höja sina betyg så att han skulle kunna få jobb som en Auror (ung. trollkarlarnas FBI-agenter).

För killar som Harry så lanserar Folkpartiet lärlingsutbildningar, där man kan varva t ex 2 dagars studier med 3 dagars praktikplats varje vecka. Det tror jag är en bra studieform för de elever, killar som tjejer, som trivs bättre med att jobba praktiskt. Och samtidigt så får man arbetslivserfarenhet och kan knyta kontakter som kan leda till jobb efter utbildningen.

Ett samhälle kan inte bara bestå av akademiker. Vi måste höja statusen för de praktiska yrkena, för de som jobbar med händerna!

Inga kommentarer: