20 maj 2009

6-9 skolor: beslut fattat!

Nu har klubban fallit i detta långdragna ärende. Det blev beslut enligt vänsterblockets förslag, med några mindre modifieringar.

Vi i Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna reserverade oss mot beslutet. Vi ville ha en återremiss, för det är orealistiskt av vänstern att låta utreda en organisationsförändring i nästan ett år, låta tjänstemännen pussla med olika lokaler, personal och resurser och sedan över en helg göra drastiska förändringar, och tro att förslaget håller som det är.

Vi är förstås glada att vänsterblocket sent omsider lyssnade på föräldrarnas synpunkter och argument. Men vi måste ju fortfarande få alla fakta på bordet innan beslut tas. På rak arm är det ju 30 miljoner i beräknad besparing som de nu har sagt nej till, utan någon konsekvensbeskrivning. Vart ska pengarna tas? Det hade vi velat veta innan vi beslutade. Detta ekonomiska lössinne från samma S-V-MP-majoritet som säger nej till utgifter på en enda krona om det är ett förslag som kommer från alliansen.

Jag tryckte på om att vi inte borde häva delegationen att årskurserna får vara rörliga, och fick igenom ett förtydligande om att delegationen bara ska hävas för att genomföra den här omorganisationen, och att den sen ska delegeras tillbaka. Flexibiliteten är viktig, förutsättningarna ändras hela tiden och ju närmare eleverna besluten tas desto bättre.

Något som var ännu mer intressant var att det under mötet slank ur mina motståndare att vänsterblocket ser bara undantagen för Rinkabyholm/Trekanten/Läckeby/Rockneby som tillfälliga, och att de i långa loppet ser att även dessa skolor ska inordna sig i 6-9 organisationen. Det stod det inget om i deras förslag till beslut, så det var mycket intressant att höra! Jag undrar verkligen om de har sagt samma sak till media och föräldrar?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det klart att de inte har sagt det till oss föräldrar. Vi har inte hört någonting från dem, endast information genom den hastigt påkomna presskonferensen. De tycks tro att vi är väldigt lättköpta och tydligen är vi rätt inkompetenta också. Det nya förslag som de tog fram under en helg,(som du la ut på din blogg) visade oss dock sanningen. Vi kommer givetvis att följa fortsättningen noga. Som politiker måste man kunna stå för sina åsikter i vått och torrt. Det är patetiskt att stå och prata om demokrati,att de lyssnat på föräldrarna och slänga förslag i papperskorgen i tv för att senare helt idiotförklara de engagerade föräldrar som enligt dem inte begriper någonting. Se Barometern 20/5 eller Östra Småland i dag, bara ytterligare exempel på hur Cecilia Strömberg nedvärderar oss föräldrar om och om igen. Hon kan inte förstå hur vi tänker, konstigt att hon inte frågat oss. Enligt mig har hela processen varit ett spel för galleriet. Dock ett Tack till de politiker som är seriösa, vågar stå för sin åsikt och bjuder in till dialog, för de finns i också. /Marie

Anonym sa...

Nu har väl ändå Cecilia Strömberg gjort bort sig ordentligt, att först försöka vara tillmötegående mot oss föräldrar på landsbyggden genom att undanta oss från 6-9 organisationen och sedan säga att detta är bara tillfälligt. Har det helt gått henne spårlöst förbi att vi även stridit för de barn som kommer att vara kvar på ytterskolorna, de skolor som kommer att utarmas i en 6-9 organisation. För det har väl, du Björn, förstått att det kommer att bli mindre skolpeng till ytterskolorna som kommer att fortsätta ha samma fasta kostnader. Om hon tror att det kommer att bli tyst nu så har hon bedragit sig. Vi kommer att fortsätta arbeta för att landsbyggden ska leva (och där vet vi ju att vi har Johan Persson bakom oss) och att navet i våra samhällen, skolan, ska få fortsätta vara attraktiv.
Man hoppas ju att Kalmars skolpolitiker ser framtidens möjligheter, och tar chansen att gå i brächen nu när det är nya skolplaner (2011) och lärarutrbildningar på gång och inte hänvisar till att man borde ha omorgniserat om för länge sedan, dvs -94, när den läroplan kom som det nu arbetas efter i skolorna. Hur skulle det vara att blicka framåt istället för bakåt. Jag måste säga att det rimmar dåligt när man ena stunden säger att omorganisationen ska vara hållbar i längden samtidigt som man vet att nya skolplaner är i antågande.