25 maj 2009

Kalmar fick lite friskare demokrati ikväll

voteringsanläggning

Den här bilden kanske inte ser ut så mycket för världen, men den är faktiskt lite historisk. Det är resultatet av den första voteringen i kommunfullmäktiges nya voteringsanläggning – något som vi i Folkpartiet liberalerna stridit för i många år!

Därför var det väldigt passande att den invigdes ikväll med att rösta om ett yrkande från folkpartisten Inger Hilmansson, om att värna cykelvägen vid Månstenen 4 i Oxhagen – ett yrkande som hon dessutom vann! Där ser man hur olika t ex sossarna kan rösta när de inte får höra någon färdig partilinje från sin gruppledare utan måste välja själva.

(Ja, att folk röstade ”Nej” betydde att man biföll hennes yrkande. Ja, det är en knasigt sätt att lägga upp röstandet. Ja, ordföranden är en sosse.)

Nu behöver det inte längre ta 5–10 minuter varje gång någon vill ha rösträkning. Nu klarar vi det på 5–10 sekunder istället! Det gör att vi kan ha rösträkningar oftare, och det ökar din insyn som medborgare, vilket är huvudpoängen. Nu kan du se hur varje politiker röstar i en fråga och ställa dem till svars därefter.

Nästa steg för att öka det demokratiska deltagandet är att kommunfullmäktige-mötena borde direktsändas i Radio Kalmar! Vi skulle nog få höra väldigt annorlunda debatter om politikerna visste att tusentals, snarare än ett tiotal, Kalmarbor utnyttjade sin rätt att lyssna på vad de sägs i stadens högsta beslutande församling.

Inga kommentarer: