19 april 2013

Kyrkan ska man gå till frivilligt – eller hur?

Vi har inte fått något varmt väder i år. Men ett säkert vårtecken har ändå blommat upp, i form av den sedvanliga debatten om skolavslutningar ska få hållas i kyrkor.

Som jag har skrivit tidigare så spelar det inte så stor roll för mig personligen var en skola håller sin avslutning. Det är en fråga om traditioner, och jag har gått på skolor som tagit sommarlov både med och utan kyrka. Det viktiga är att det inte förekommer inslag som predikningar, och det är det som skollagen också säger.

Men jag krafsar mig i huvudet när jag läser hur föräldrar i Mönsterås kräver en lagändring för att åter få ha skolavslutningen i kyrkan (med predikan och välsignelse, får jag anta).

Varför? Jag menar, om alla barnen ville detta, skulle de kunna samlas för en ceremoni i direkt anslutning till skolavslutningen. Prästen skulle garanterat ställa upp, och alla muslimer, judar och sekulära på orten skulle säkert vara varmt välkomna. What's stopping them?

Ingenting, uppenbarligen. För detta var precis vad de gjorde i fjol:
Dessutom var det ett antal föräldrar som tillsammans med församlingen ordnade en sommarlovshögtid i Mönsterås kyrka kvällen innan skolavslutningen i sporthallen.
400 personer kom till sommarlovshögtiden.
En sådan kommer att arrangeras i kyrkan även i år.
Det finns alltså redan en fungerande lösning för alla barn och föräldrar som vill fira sommarlovet i kyrkan. Varför är det då så viktigt att kunna tvinga med sig det fåtal(?) barn som verkligen inte vill vara med?

2 kommentarer:

Camilla Grepe sa...

Men asså! Defattaruväl att det inte funkar? Att tvinga motvilliga ateister till kyrkan är en omistlig del av charmen med hela frågan. Det är ju poänglöst och inte alls lika roligt om det inte finns ett inslag av tvång i kyrkobesöket. Svenska kyrkan har inte varit sig själv sedan kyrkstocken avskaffades och det här är ett gyllene tillfälle att åtgärda den bristen.
Sen är det faktiskt himla kul att få bestämma över andra, det ska väl du veta som är politiker? Får man tillfälle att mucka med någon muslim, så desto bättre, det kittlar så skönt i svenskheten.

(Hela inlägget försett med ironivarning)

Björn Brändewall sa...

Liberala politiker värda namnet tycker inte att det är kul att bestämma över andra. Eller åtminstone så har de vett att motstå frestelsen. ;)