14 april 2013

Sjöstedt och historien

Vänsterpartiet tampas alltjämt med sin mörka historia. Så man ska kanske inte bli förvånad över att de får ägna sig åt historierevisionism för att kunna se tillbaka på 1900-talet med bevarad självaktning. Per T Ohlsson anser att partiledaren Jonas ”jag skulle inte vara medlem i ett kommunistiskt parti” Sjöstedt, som gick med i Vänsterpartiet Kommunisterna 1983, har lite väl kreativ fantasi:
I ett par debattartiklar har Sjöstedt uppvaktat Socialdemokraterna med propåer om regeringssamarbete. Men samtidigt har han demonstrerat en förvriden uppfattning om sitt parti och relationen till socialdemokratin:
”Mycket av det som är bäst i Sverige har skapats av arbetarrörelsen och våra två partier. Många gånger har vi bildat gemensamma majoriteter för sociala reformer.” (DN 31/3)
”Vi hör båda till arbetarrörelsen och samarbete mellan oss har under åren byggt upp den svenska välfärden.” (AB 8/4)
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är alltså, som Jonas Sjöstedt ser det, politiska kompanjoner som tillsammans byggde landet.
Han borde uppsöka närmaste bibliotek.
Läs hela för en liten exposé över politiskt 1900-tal, där Socialdemokraterna faktiskt ska ha credd för att de genom åren försökt hålla det diktaturkramande kommunistpartiet på armlängds avstånd.

Att döma av S-kongressen förra veckan så har Socialdemokraterna nu gjort en rejäl vänstersväng. Stefan Löfven (S) vill bli svensk statsminister, men har ännu inte presenterat vilket regeringsalternativ socialdemokraterna avser att gå till val på 2014. Kommer de att släppa in Vänsterpartiet i regeringen för att få makten? Väljarna vill nog helst veta innan valet.

Inga kommentarer: