25 september 2013

Register över romer: inte hos Kalmarpolisen!

Igår avslöjade DN att Polisen i Skåne har upprättat ett hemligt och olagligt register över 4 029 romer. Syftet ska ha varit att kartlägga alla Sveriges romer och hur de är släkt med varandra. Registret visar inte brottslighet, och över 1000 av de registrerade är barn. De har inte hamnat i registret för att de begått några brott, utan för att de har vissa föräldrar.

Nyheten har med rätta sänt ett ramaskri genom Sverige. Folkpartiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson uttalade sig starkt kritiskt redan samma dag: Romregister är vämjeligt, oetiskt och olagligt.

Folkpartiet liberalerna var igår hos polisen i Kalmar och fick en försäkran att Kalmarpolisen inte har några dylika register.

Att kartlägga människor utifrån etnicitet sänder en signal att alla romer är att se som brottslingar, från den dag de föds. Det är helt oacceptabelt. Förra månaden var det exakt 50 år sedan Martin Luther King talade om sin dröm att hans små barn inte ska dömas efter sin hudfärg utan efter sina handlingar. Har vi inte kommit längre än så här?

Inga kommentarer: