02 oktober 2013

Grisigt av kommunen!

UPPDATERING 2013-10-02: Jag fick kommentera frågan lite i P4 Kalmar Morgon. Samtalet börjar 1 timma och 16 minuter in.

Kalmar kommun har nu beslutat att avbryta arbetet med att ta fram nya betongsuggor. Förslaget kom ursprungligen från oss i Folkpartiet, som föreslog en tävling för att designa nya väghinder med historisk anknytning till Kalmar. Invånarna gavs tillfälle att rösta på olika förslag, och en betongsugga utformad som en kalmartrissa vann.

Juryn bortsåg tyvärr från folkviljan och förordade en säldesign istället. Sedan uppdagades det snabbt att Västerviks kommun sedan flera år har betongsuggor utformade som sälar.

Kommunen motiverar sitt beslut med att ”Juryns arbete kontra medborgarnas synpunkter har varit otydligt gentemot medborgarna.” Om det är något som är otydligt så är det den förklaringen. Jag tror snarare att kommunen insett att de gjort bort sig. Beslutet att avbryta arbetet är ett sätt för dem att försöka rädda ansiktet.

Jag anser att man borde lyssnat på folkviljan, eller gjort som vi föreslog från början: att välja ”ett eller flera” av de inkomna förslagen. Då hade man kunnat ha både trissan och sälen. Nu avbryter kommunen alltihop istället, och både besvikna konstnärer och kommuninvånare undrar nog vad hela poängen med omröstningen var.

Syftet med tävlingen var tre: att Kalmar skulle få en unik turistattraktion, att kalmarborna skulle få vara med att ta fram detta, och att det skulle öka trivseln i Kalmar. Nu blev det ingenting med allt detta, allra minst ökad trivsel.

Det här är förstås inte direkt den största ödesfrågan för Kalmar kommun, men det kunde verkligen ha skötts bättre.

P4 Kalmar

Inga kommentarer: