15 oktober 2009

"Trafficking" eller "Hur vänsterungdomarna tävlar i att vara mest okunniga"

I saw it coming a mile away but was unable to stop it…

Härom veckan blev de politiska ungdomsförbunden i Kalmar hastigt inkallade till kommunen, som ville ha med oss på en manifestation mot trafficking på FN-dagen. Jag var där för att representera LUF (vilket jag vid min ålder gör allt mer sällan). Men efter några möten, och väldigt olika besked från dag till dag, så visades affischer med färdigtryckta budskap som ”Köper du sexuella tjänster är du en del av problemet”, och då stod det klart att manifestationen egentligen inte skulle handla om trafficking, utan om att säga nej till sexköp. Men man skulle fortfarande kalla det ”manifestation mot trafficking”.

Därmed skulle man göra sig skyldiga till två fel:

  1. dels göra frivilliga sexarbetare ännu mer utsatta
  2. dels förringa den majoritet av traffickingoffer som slavar i helt andra branscher än sexbranschen.

Detta kunde LUF, MUF och CUF i Kalmar inte ställa upp på så vi drog oss ur planeringen. Vi skulle gärna deltaga i en manifestation mot trafficking. Men då ska det verkligen vara en manifestation mot trafficking.

Vi tänkte vara schyssta, uppmärksamma arrangörerna på sitt feltänk i det tysta och sedan låta dem ha sin manifestation. Men SSU och Grön Ungdom var inte sena att göra utspel av vårt avhopp och påstå att vi bara för det inte var emot trafficking. (Suck!) Och nu är mediecirkusen igång. Även Ung vänster är måna om att vara med i pajkastningen och visa alla att de inte heller vet vad trafficking egentligen är.

Många verkar nämligen tro att trafficking bara handlar om att kvinnor och barn utnyttjas för sexuella ändamål. Det är begripligt, eftersom så många populistiska politiker byggt sina karriärer på att bara prata om detta. Men det är bara en liten del av traffickingen, och det är förfärligt att ingen bryr sig om alla dessa andra människor.

Om man nu ska göra en sån här manifestation på FN-dagen, vore det väl smakfullt att respektera just FN:s definition av trafficking som Sverige skrivit under på:

"Trafficking in persons" shall mean the recruitment, transportation, transfer, harbouring or receipt of persons, by means of the threat or use of force or other forms of coercion, of abduction, of fraud, of deception, of the abuse of power or of a position of vulnerability or of the giving or receiving of payments or benefits to achieve the consent of a person having control over another person, for the purpose of exploitation. Exploitation shall include, at a minimum, the exploitation of the prostitution of others or other forms of sexual exploitation, forced labour or services, slavery or practices similar to slavery, servitude or the removal of organs;

Men alla de där andra kategorierna verkar det inte vara viktigt att uppmärksamma folk på. Det är förstås lättare för politiker och kommuner att ”visa handlingskraft” om man bara låtsas om sex-delen, för den så kallade lösningen (förbjuda hela sexbranschen) är mycket enklare då. Men om man öppnar ögonen för all trafficking (och att även män drabbas) så blir det plötsligt inte lika lätt att leverera enkla lösningar, för ingen skulle acceptera en så trubbig lösning inom ”sin” bransch – restaurangbranschen, tillverkningsbranschen, logistikbranschen osv.
Uppdatering: vi har även skrivit en gemensam debattartikel där vi förklarar resonemangen djupare.

3 kommentarer:

Maria Ferm sa...

Trafficking är en pseudoanglicism och skapar därför förvirring: http://sv.wikipedia.org/wiki/Pseudoanglicism /Maria (som är för grammatiskt engagerad för att undvika att kommentera)

Björn Brändewall sa...

Jag kan bara konstatera att Wikipedia säger emot sig själv på den punkten. Kommunpersonalen som arrangerar manifestationen ansåg också att trafficking handlar om mycket mer än sex (jag frågade nämligen om det), men hade ändå valt ordet för manifestationen.

Maria Ferm sa...

Som sagt ett ord som ofta skapar missförstånd. Ha en bra helg!