15 oktober 2009

Lågt och felaktigt att försöka plocka politiska poänger på trafficking

Det blev en artikel i Barometern igår, där vi tyvärr inte fick utrymme att utveckla våra resonemang särskilt mycket. Vi har dock skickat in följande insändare, som jag hoppas publiceras snarast för att bemöta vänsterförbunden, för de verkar ruskigt säkra på vad vi tycker utan att ha frågat oss:

Trafficking är när människor utnyttjas till tvångarbete, ofta till hushållsarbete eller i fabriker utanför sitt hemland. Detta är inget annat än avskyvärd slavhandel. Som frihetssträvande ungdomsförbund tar vi kraftigt avstånd ifrån detta, vilket vem som helst kan läsa i våra respektive handlingsprogram.

Grön ungdom har nu hävt ur sig en anklagelse att våra förbund inte tar avstånd mot trafficking, bara för att vi inte ställer upp på en manifestation som Kalmar kommun planerar. Det stämmer inte. Vi skulle gärna vara med i en manifestation mot trafficking. Men manifestationen som är på G handlar om något annat, som tvärtom gör de utsatta människorna en björntjänst.

För det första så riktar den bara in sig på den mindre del av trafficking som handlar om sex. Det verkar vara på modet att göra så i politiska sammanhang – ordet trafficking har nästan blivit synonymt med sexslaveri, och bara kvinnors sexslaveri. Detta är allvarligt, för det gör att folk inte blir medvetna om att trafficking förekommer i många branscher. Grön ungdoms insändare bara bekräftar denna okunskap.

För det andra så gör manifestationen ingen skillnad på traffickingoffer och frivilliga sexssäljare. Det kampanjmaterial som kommunen tagit fram säger bland annat ”Köper du sexuella tjänster är du en del av problemet”. Det gör väl inget, säger kanske den som tycker att horor ändå inte ska ha några rättigheter. Men för oss som respekterar människors fria val, och att människor är olika, är det ett grovt övertramp på rätten till sin egen kropp.

Det är även ett helt orimligt sätt att bekämpa trafficking. Försök bara att överföra det till någon annan bransch. I fjol uppdagades det att en städfirma utnyttjat en papperslös man för att städa McDonalds i Nybro om nätterna. Skulle ni bara för det acceptera en kampanj som säger ”Äter du på restaurang är du en del av problemet”? Nej, självklart inte. Ni skulle tycka att det är en grov generalisering och efterlysa en sansad debatt. Och det är precis vad vi gör.

Folk leds att tro att de har ”gjort sitt” mot trafficking genom att inte köpa sex, medan de i själva verket kan hålla slavhandeln vid liv genom andra handlingar. En ordentlig kampanj mot trafficking hade kunnat utbilda i hur vi som medmänniskor och konsumenter kan upptäcka slavhandeln omkring oss och hur vi kan hjälpa människor ut ur slaveriet – oavsett bransch. Detta efterlyste vissa av oss redan på kommunens första möte inför manifestationen.

Men vägen tycks redan då ha varit utstakad, och just sexarbetare tycks alltid vara lovligt byte i jakten på politisk profilering. Det spelar ingen roll vad man personligen tycker om att köpa eller sälja sex, men om man driver hela sexindustrin under jord löser det inga problem, det gör det bara ännu svårare för samhället att hjälpa de som hamnar snett.

Trafficking är ett komplext problem och en ansvarsfull politik är att försöka hjälpa människor som vistas här illegalt. Som alliansförbund applåderar vi att regeringen nyligen gjort så att barn till papperslösa har rätt att gå i skolan, vilket är ett steg på vägen. Alliansregeringen har även öppnat för arbetskraftsinvandring, så att folk kan komma hit legalt istället för att riskera att hamna i klorna på slavhandlare. Vårt arbete för att påverka våra moderpartier har gett resultat, även om mer behöver göras.

Men Grön ungdom och även SSU använder traffickingen till politisk pajkastning. OK, ni har valt den enkla vägen. Känn er präktiga när ni står där med era plakat. Men ägna gärna en tanke åt de utsatta människor som ni bidrar till att förringa.

Sebastian Hallberg
Moderata ungdomsförbundet Kalmar

Björn Brändewall
Liberala ungdomsförbundet Kalmar

Johan Eliasson
Centerpartiets ungdomsförbund Kalmar


Uppdatering: Johan heter Eliasson i efternamn och inget annat.

2 kommentarer:

Bex sa...

Helt rätt. Det är även intressant att se ytterligare prov på Barometerns "grävande journalistik" i deras - i vanlig ordning - översimplifierade artiklar om ämnet.

Anonym sa...

*applåderar*

Vänsterblockets låga debattnivå i Barometern den senaste veckan har gjort mig illamående. Den här insändaren kanske inte får dem att sluta med skitkastningen, men det är balsam för själen att läsa den.