13 mars 2008

(V) beordrar folk att vara glada i partiet

Vänsterpartiet har bestämt sig för att göra en ansiktslyftning. Politiken och åsikterna ska dock inte förändras – precis som de sade när de droppade kommunist-K:et ur sitt partinamn, och som Lars Ohly sade när han femton år senare gjorde samma sak.

De ska alltså fortfarande sno låginkomsttagare på det mesta av deras pengar, hindra elever från att välja skola och stoppa privatläkare från att bota sjuka. Men nyheten är att de ska skratta när de gör det. (Klicka på länken, det är en riktigt rolig bild.)

Jag får visserligen också lust att dra på mungiporna en aning. Men visst, det kan nog komma något positivt ur detta. Vissa tror att vänsterpartiet får det svårt att hålla fast vid orättvise-politiken när de ska vara glada.

Ett påklistrat leende kan med lite tur leda till riktiga glädjekänslor. Och med en glad livsinställning är det lättare att se positiva möjligheter i allt, vilket kan minska hatet mot människors valfrihet. Om man ser det positiva i varje medmänniska så räds man inte enskilda människors (läs: privata) initiativ lika mycket.

Människan är som mest glad när hon känner att hon kan påverka sin livssituation. Om man inser detta inom vänsterpartiet får man ta lärdom av det och bejaka sköterskor och lärare som vill bryta sig loss ifrån den politikerstyrda byråkratin och starta eget.

Om vänstern alltså vill att även folket ska ha leende på läpparna, och inte bara politikerna. Och det får man ju hoppas.

1 kommentar:

Daniel sa...

jag känner av mina kräkreflexer varje gång jag ser en bild på lars ohly, än värre så när han ler. fick liknande reaktion när jag såg en bild på en leende stalin.

fruktansvärd människa, känns synkroniserad med en tid som flytt.