02 juli 2013

Om Gustav Fridolins tal i Almedalen idag

Det här är delvis skrivet i affekt. Men jag blir verkligen förbannad när politiker ljuger för att vinna röster.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin känns som att han helt säger vad som faller honom in utan att bry sig om ifall det är sant eller inte. I sitt almedalstal idag pratade han bland annat skolpolitik. Låt oss se hur mycket han hann svänga under 24 timmar.
  1. I morgonens Expressen hade han en intervju där han sågade alliansens satsning på 2,3 miljarder kr på karriärtjänster för lärare. "Den summan är så låg att den motsvarar ungefär en kaffe i uppehållsrummet per lärare." Redan här kan vi se att flumpartiet som vill bli skolparti inte är så bra på det där med att räkna. Om inte kaffet han är van vid att dricka är så ekologiskt och fairtrade att det kostar runt 20 000 kr koppen, förstås.
  2. Nåväl. 2,3 miljarder kr är alltså en spottstyver. Vad var Miljöpartiets egen storsatsning på skolan då? Jo, det framförde han i talet några timmar senare: 1,5 miljarder kr till att rusta upp skollokaler (men bara om kommunerna skjuter till med lika mycket). Om 2,3 miljarder enligt miljöpartistisk matematik inte räcker till en kaffekopp, räcker inte deras egen satsning ens till en påtår per lärare.
Detta är förstås struntprat. Miljardsatsningar på skolan är förstås jättemycket pengar, oavsett vilket parti som genomför dem. Men det visar att man inte kan ta saker som Gustav Fridolin säger på allvar.

Fridolin gav hur som helst några klara besked i talet. Han underströk flera gånger att han inte bryr sig om ifall empirin inte ger något stöd för hans politik - han tänker genomföra den ändå, för han har minsann sina värderingar. Det är modigt att säga sånt högt. Våghalsigt, i alla fall.

(Case in point: Han ville landa i slutsatsen att ingen vill prata om EU idag, så han hittade på att det bara fanns 5 evenemang om EU i almedalsprogrammet för imorgon. Sanningen är att en enkel sökning på "EU" för den 3 juli returnerar 79 träffar, varav 15 rentav nämner EU eller Europa i rubriken.)

Med en ganska felaktig beskrivning av teveserien Big Bang Theory, som han hävdade sig vara fan av, förklarade han att han tycker det är dumt att försöka lösa problem med logik - något som han tycker påminner honom om alliansen. Tja, det är bara att tacka och ta emot.

I eftersnacket med SVT ljög Fridolin sedan rejält och sa att alliansen är helt igensluten och inte vill förhandla med MP om några frågor. Han tycks helt ha glömt den historiska uppgörelsen som han fick vara med på om migrationspolitiken härom året, som helt och hållet gick i MP:s (och Folkpartiets) riktning utan att MP behövde göra några eftergifter. Inte heller kom han ihåg den blocköverskridande friskolekommittén som Jan Björklund hade bjudit in MP på, som härom månaden presenterade sina överenskommelser - signerade FP, M, C, KD, S och - just det - MP. Jag är förvånad att intervjuaren Erik Blix lät Fridolin komma undan med detta utan en endaste motfråga. Fridolin har i alla fall med all tydlighet visat varför ingen vill bilda regering med Miljöpartiet.

Inga kommentarer: