19 juli 2013

Sekulära samhällen mår bättre, SD

Sajten Inte rasist, men… kunde i förrgår avslöja att Sverigedemokraterna slipar på vallöften inför kyrkovalet i höst. Deras kandidat Mirjam Hedman (SD) har tagit fram ett långt och ambitiöst valmanifest som ger hårresande besked om vad SD vill arbeta för i Svenska Kyrkan. Sedan uppmärksammandet har SD tagit bort sidan, men den finns fortfarande i Googles cache.

Bland annat står det i valmanifestet att
  • religiösa skolor och konfessionell undervisning är ”en självklarhet” (så länge religionen är kristendom)
  • präster ska minsann inte hjälpa till att gömma flyktingar
  • ”Med Judarna kan vi förenas därför att de har en särställning. Med muslimen går det inte att förenas för de har hedersmord.”
  • landstingen (och således all sjukvård) ska avvecklas och landstingsskatten ska istället gå till kyrkan
  • homosexuella ska inte få adoptera
  • tvångssterilisering av transpersoner
  • (och allt är flyktingarnas fel, förstås)
Inte rasist, men… dissekerar detta utmärkt i sin artikel, men jag tänkte fördjupa mig särskilt i ett stycke:
Peka på ett land, en regim eller ett samhällsbygge som det gått väl för som förnekat Gud och Jesus. Istället präglas dessa ”experimentbyggen” [ateism/sekularism, socialism/kommunism och islam/islamism] av ständiga oroligheter.
Peka på ett land, sa du? 
Jag har inget behov av att jämföra mig med kommunism, islamism eller andra dogmer, men jag pekar mer än gärna på sekulära samhällen (som Sverige).

Sammanfattningsvis visar global statistik att befolkningen i sekulära länder: 
I religiösa länder är sambandet det motsatta. Några bilder från länkarna ovan:
Sen kan man förstås diskutera vilket som kommer först – sekularismen eller välståndet. Men det verkar sammantaget gå ganska bra för de länder som ”förnekar Gud och Jesus” (eller åtminstone lämnar dem därhän – ett sekulärt samhälle betyder ju inte att alla måste vara ateister, bara att staten och lagboken ska vara det).

Jag är enormt glad att leva i ett av världens allra mest sekulära länder, även om det fortfarande finns dogmer och fördomar att bekämpa. Frågan är snarare vad Sverigedemokraterna egentligen ser i Sverige, med tanke på att så många mindre välmående länder är ”bättre” på att efterleva deras bakåtsträvande värderingar.

Inga kommentarer: