03 juli 2013

Staten och kapitalet sitter bakom samma mikrofon... eller åtminstone två lika stora mikrofoner

Verkligheten överträffar dikten.

För två år sedan debatterade jag och Sebastian Hallén (FP) på Barometerns debattsida mot en man som ville inte bara gillade FRA-övervakningen, utan ville ha utökad lag för att göra spaningar åt privata företag i marknadssyfte. Sebastian och jag skrädde inte orden mot detta:
Gustafssons förslag öppnar upp en helt ny värld för stalkers, kriminella nätverk och oseriösa företagare. I framtiden skulle det räcka för den svartsjuke expojkvännen att starta en enskild firma för att få full tillgång till sin före detta flickväns privatliv. Yrkeskriminella kan starta en obskyr importfirma för att få spionera på åklagarens privata e-post. Oseriösa företagare kan via sökningar i privata konversationer få veta vem i släkten som är dement och därmed kan ha svårt att stå emot aggressiva telefonförsäljare. 
Även seriösa företag som försäkringsbolag får studera surfvanor för att se om nuvarande eller potentiella kunder alltför ofta googlar någon premiehöjande sjukdom.
Nyligen kontaktade upphovsmannen mig och erkände att hans företag Acidon var en bluff; ett konstprojekt för att testa gränserna och se hur ett företag med ett uttalat syfte att kränka folks integritet skulle tas emot.

Tyvärr slutar inte historien där. För nu har såna här praktiker blivit verlighet, eller ligger åtminstone precis i startgroparna för att bli det.

Jag skrev för några dagar sedan om NSA-avslöjandet och hur sociala medier och sökmotorer används för att stater ska kunna spana på oss. På ett seminarium idag från Sveriges Ingenjörer berättade Nicolas Espinoza, forskarassistent vid Stockholms Universitet om vart utvecklingen är på väg nu.

Teleoperatörerna har krympande vinstmarginaler och behöver få intäkter. Med modern teknik blir det allt enklare att analysera vilka ord vi säger till varandra i telefonsamtalen, och ännu lättare att läsa SMS:en vi skriver, för att sedan sälja denna information till företag som vill direktstyra reklam till dig.

Tycker du att det lät oskyldigt och harmlöst? Tänk dig när denna information säljs till ditt försäkringsbolag. Efter att du har googlat på "HIV-vaccin", eller ringt din vårdcentral eller läkare och haft ett förtroligt samtal, så går plötsligt din försäkringspremie upp. Då går vi ganska snabbt mot ett samhälle som i alla fall jag inte vill ha.

Frågan är om det längre finns något som heter "förtroligt telefonsamtal".

Detta är en skrämmande utveckling, och det är inte självklart vad vi kan göra åt den. Inte när det finns precis överallt. Har du några förslag? Jag tar gärna emot tips som jag kan sprida vidare till kollegor samt driva själv som riksdagskandidat.

Inga kommentarer: