10 juli 2012

Rödbruna myter om invandrare och vinst i välfärden

Tre lästips som avlivar myter:
Dessa fakta borde bli riktigt obekväma för Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, som lever på dessa myter. Åtminstone om du hjälper till att sprida dem, så att fler får veta hur det faktiskt ligger till. Uppenbarligen är det många i Sverige som har en helt felaktig bild av läget i dessa viktiga välfärds- och valfrågor.

5 kommentarer:

Bex sa...

De kan nog vinkla till det där också:

- "Invandrarna tar jobben från svenskar!"

- "Friskolor är förlustaffärer!"

- "Öhh... Privata vårdgivare är dåliga."

Pontus sa...

Men faktum kvarstår, även om många av nytillkomna jobb har tillsatts av invandrare så är det stora problemet det mycket stora antalet invandrare som _inte_ jobbar. Artikeln är ett skolboksexempel på hur man vrider på statisktiken för att försöka säga något.

Dessutom är det utomordentligt löjligt att ställa alternativen mot varandra:
1. Ingen invandring alls
2. Den självdestruktiva invandring Sverige haft

Med en ballanserad invandring med lite annan profil så hade vi haft ett mycket bättre läge i landet idag.

Anonym sa...

Din myt tar ju Anonym, som skrev på Mikael Andersons blogg, död på ordetligt, "Av Lundbergs artikel framgår alltså att mellan 2000 och 2010 har antalet förvärvsarbetare ökat med 250 190 personer, och att av dessa är 2 av 3 invandrare. Dvs 166 793 invandrare som fått jobb. Författaren drar en del glädjerusiga slutsatser av detta.

Men tittar man på migrationsverkets statistik, så har vi under denna period tagit emot 802 473 personer.

Och om man undrar varför författaren börjar just på år 2000? Det var det året vi öppnade upp för arbetskraftsinvandring. 128 816 personer, sedan 2000 för att vara exakt. Av de resterande 673 657 invandrade, har bara 37 977 lyckats få jobb. Ca 5%!

Imponerande. Istället för en positiv utveckling, innebär alltså de siffror som ligger till grund för den översvallande invandrarvänliga artikeln snarare en ekonomisk katastrof. Och antagligen en mänsklig tragedi.

Fast inte för Almega, förstås. Som är arbetsgivarnas branschorganisation för tjänsteföretag. Inget slår lite lönedumpning för att få fart på vinsterna."
Jag förväntar mig att du ändrar i din blogg.

Anonym sa...

Seriöst? Ser du inte felet i invandringsartikeln? Om vi säger såhär, varenda(!) aktuell studie som gjorts på invandringens konsekvenser för statens finanser har visat på stora kostnader, i storleksordningen 50-100 miljarder netto per år. Det beror inte på att invandrarna har jobb... Att tro att invandringen skulle vara positivt för sveriges ekonomi kan bara grunda sig i okunskap om forskningen i ämnet.

Är det någon som sprider myter är det du.

Björn Brändewall sa...

Pontus: Jag håller med om att vi hade haft det bättre med mer balanserad invandring. 30-talet år med i princip förbud mot arbetskraftsinvandring skapade en destruktiv snedvridning.

Anonym 09:32: Jag tror att du blandar ihop arbetskraftsinvandring och asylsökande. I dina 802 473 personer räknar du även in gäststuderande och barn. Jag har förståelse för att dessa inte jobbar! Och du verkar inte ta med i beräkningarna att invandrare ofta flyttar hem igen efter några år. Drygt 400 000 personer utvandrade under samma tidsperiod.

Anonym 19:43: Du verkar argumentera mot något annat påstående än det jag har skrivit i blogginlägget.