28 januari 2008

Ökad invandring för ökad tillväxt

Frankrike har dålig fart på sin ekonomi. President Sarkozy efterlyste lösningar på detta och fick svaret ”öka invandringen”, eftersom Frankrike har ganska lite av den varan och nu inte har arbetskraft nog i t ex byggbranschen.

Sarkozy har dock gått till val på motsatsen, så det blir intressant att se om han tar till sig av rådet. Invandringen är ju det som byggt upp starka länder som USA, Kanada och Australien, och en av anledningarna till att den svenska regeringen öppnat för arbetskraftsinvandring. (En annan anledning är att det borde vara en självklarhet att människor är fria att skaffa sig jobb och göra rätt för sig i vilket land de vill.)

Om invandrarna ger Frankrike en mer effektiv ekonomi så kanske landet skulle kunna släppa sitt krampaktiga tag om EU:s jordbrukssubventioner? Jordbrukspolitiken ökar matkostnaderna med ca 6000 kr per år och hushåll i Europa, eftersom de skattefinansierade bidragen i kombination med tullar hämmar konkurrensen – samtidigt som det dumpar priserna för bönder i fattiga länder utanför EU. Urk!

Inga kommentarer: