24 januari 2008

OK, det här var bara läskigt.

Inte ens hälften av väljarna visste att det var en socialdemokratisk regering som styrde i Sverige när de skulle rösta i valet 2006.

Professor Sören Holmberg har kartlagt att vi högutbildade, demokratiälskande svenskar har absolut noll koll på sambandet mellan vad vi röstar på och vilka som sen får bestämma över oss. (Med visst undantag för folkpartisterna och moderaterna, enligt undersökningen.)

Okunskapen är värst bland socialdemokratiska väljare. Och man får väl utgå ifrån att trenden inte är ny för just 2006. Socialdemokraterna har då vunnit val efter val på röster från folk som egentligen varit missnöjda med deras politik och velat avsätta dem. När okunskapen bland väljarna är så stor, kan man fråga sig om någon regering egentligen innehar svenskarnas förtroende.

Vi kan dock konstatera att den sittande alliansregeringen har bra mycket större demokratisk legitimitet än den gamla s-regeringen. De som röstade på alliansens Folkpartiet och Moderaterna var ju de som hade bäst koll på läget när de röstade för maktskifte. De som röstade (s) ville också ha maktskifte, fast de var inte medvetna om att de röstade på just den sosseregering som de försökte bli av med.

Jag generaliserar förstås lite. Men bara lite, tyvärr. Jag har svårt att fatta att okunskapen bland folk är stor.


Inga kommentarer: