31 oktober 2007

Vi kan ingenting, men det kan asiaterna

Fängslande Fredrik Härén höll ett föredrag inför den intellektuella gräddan på Kunskapens dag. Med några enkla allmänbildningsfrågor konstaterade han att vi svenskar vet skrämmande lite om vad som händer utanför vår lilla västvärld. Testa själv och se hur många av frågorna du kan svaret på (jag kunde 1):

För ett år sen så presenterade man en undersökning – ”Hur får svenska folket kunskap?” Det vanligaste svaret är att vi hämtar vår kunskap via tidningar och teve, dvs media.

(Tystnad)

Nu vet jag att public service är här [i publiken].

(Mer tystnad)

Skäms, tamejfan.

Asiaterna däremot, har full koll på sin värld och vår, är minst lika välutbildade och är redo att göra våra jobb för en tjugondel av våra löner. Vem kommer att få designa Ericssons nya telefon?

Leijonborg noterade detta härom året i sin bok Globaliseringens utmaningar. Och sen så sade karln att Sverige inte ska konkurrera med lägre löner, utan med kunskap! Jag tyckte det var väldigt provocerande; jag tror inte att vi självgoda svenskar riktigt förstått hur långt efter vi redan ligger.

Man förstår att Leijonborg och partibrodern Björklund roffade åt sig både skol- och utbildningsposterna när de skulle bilda regering. Det är mycket som behöver göras inom skola och forskning om Sverige ska klara sig i den globala konkurrensen. De sjunkande kunskapstrenderna i skolan de senaste åren måste vändas, och det med råge!

Inga kommentarer: