14 februari 2013

FP:s skolpolitik inspirerar M

Moderaterna lanserar nya ställningstaganden i sin skolpolitik. Deras skolpolitiske talesperson Tomas Tobé (M) föreslår fler nationella prov, mer undervisning i matematik, svenska och engelska och betyg från tredje klass.

”Forskning visar att barn till föräldrar utan högre utbildning drabbades hårdast när betygen i de lägre årskurserna avskaffades”, skriver Tobé tillsammans med Anders Borg (M). Det är nästan ordagrant vad jag och utbildningsminister Jan Björklund (FP) skrev i en debattartikel i fjol, när vi föreslog betyg ifrån årskurs fyra.

Det är ju jätteroligt att Moderaterna föreslår de saker som Folkpartiet redan föreslagit eller håller på att genomföra! I vissa fall får vi det se som ett angeläget uppvaknande, med tanke på att samma Tobé så sent som i oktober tyckte att Folkpartiets förslag med betyg i fyran var att ha för bråttom… ;)

1 kommentar:

Anonym sa...

Dumt av dig att påminna om det där med forskningen, som ju var lika fel i munnen på Björklund. Det enda som finns i den vägen är ju den där beställda IFAU-studien, som inte ens den kan påvisa några säkra samband. Däremot kan en internationell utblick ge perspektiv, och visst, man kan ju ställa upp länder typ Grekland, Ungern och Italien som föredömliga, om man vill. De har tidiga betyg och en närmast försumbar social mobilitet. Eller kan man helt enkelt strunta i det där med forskningen. Den ställer ju bara till det för högerinriktad skolpolitik.