15 september 2014

Tack för allt stöd


Fredrik Reinfeldt har avgått som statsminister. Stefan Löfven ska nu försöka bli den förste svenske statsministern som aldrig har suttit i riksdagen. Men han Socialdemokraternas tredje sämsta val någonsin bakom sig, och får inte ihop någon majoritet ens om han skulle komma överens med både MP och V. Nu efter valet har han meddelat att de dagliga inviterna till FP och C om ”brett samarbete” handlade om att få stöd (läs: använda oss som dörrmatta), inte att ta in oss i regering. Inte för att vi skulle vara särskilt sugna, men ändå.

De rödgröna har inte gått framåt, det är Alliansen som har gått bakåt. Den enda vinnaren i detta val är Sverigedemokraterna, som kunnat fånga upp folks missnöje (inte nödvändigtvis rasism) när allt fler låtit sig övertygas av den rödgröna svartmålningen ”något håller på att gå sönder i Sverige”.

Det är helt enkelt bäddat för kaos, lång tid framöver.

Valresultatet är ett svårt slag för Folkpartiet, för Alliansen men framförallt för Sverige. Men vi ska inte glömma att vi gav Sverige åtta fantastiska år – med fler i arbete, mer kvar i plånboken, mer resurser till välfärden och infrastrukturen, nästan halverad absolut fattigdom, sänkt statsskuld, minskade inkomstskillnader mellan kvinnor och män, ökat heltidsarbete för kvinnor, viktiga skolreformer, Sveriges mest aktiva miljöpolitik någonsin, ett stopp för den under S-regering ökande inkomstklyftan, ÖKAD FRIHET och en stabil finanspolitik som hela världen avundats oss för. Väljarna såg inte detta. Men när de rödgröna börjar riva upp Sverige kommer folk kanske att inse hur bra de hade det.

För min egen del ser ett riksdagsmandat nu helt osannolikt ut. Det är förstås en stor besvikelse. Jag har arbetat i över sex år för att få en möjlighet att stoppa övervakningssamhället och skydda folks privatliv. Men jag vill redan nu tacka alla er som vågade och som kryssade mig. Jag vet inte än hur många ni är, kommer att få veta det under veckan, men tack så mycket!

1 kommentar:

NjaTillParlamentarism sa...

Jag hoppas att vi var många! Just nu ligger du en bit över 5% i Kalmar län, men det är inte mycket räknat. Och jag tycker att du ska ta det som en seger om du blir "inkryssad" även om det inte finns ett mandat. Att många valkretsar är för små för ett åttapartisystem är snarast ett systemfel.

Jag hoppas, förstås, att Mathias Sundin kommer in i riksdagen (allt tyder på det), där han säkert kommer att driva en hel del Brändewallsk politik. Och jag hoppas att du hittar bra sätt att samarbeta med honom.

Jag hoppas att du orkar fortsätta. Inte bara kandidera 2018, utan arbeta internt, i det förnyelsearbete som säkert kommer att dra igång, för att Folkpartiet ska bli ett parti som står upp för liberalismen, i alla sammanhang. Jag tror att vi är många som sett oss tvungna att rösta PP både 2006 och 2010 men som, genom din och Mathias listplacering, känt att FP äntligen börjat komma tillbaka på banan. Jag tror att detta är en av de viktiga nycklarna till FP:s framtid.