16 april 2012

Myter i skoldebatten avlivas

Östra Småland rapporterar idag (ej online) om hur föreläsaren Per Måhl från Skolinspektionen avlivar myter om friskolor, betygssättning med mera. Jag gillar när myter av alla de slag avlivas!
  • Bland annat är det en myt att kommunala skolor och fristående skolor skulle sätta betyg olika generöst. I själv verket varierar det från skola till skola. Jag minns härom året hur en Kalmarskola satte uppenbart för höga betyg, men det var en kommunal skola, och det kom vi tillrätta med.

  • Det är även en myt att fristående skolor inte skulle ge stöd till elever som har det svårt i ämnena. Och det borde väl vara självklart, att lärare och rektorer har sökt sig till sina yrken för att de bryr sig om barnens utveckling och bryr sig extra mycket om de som behöver dem mest.
”Det vimlar av myter i skoldebatten” säger Per Måhl. Detta är egentligen inga nyheter på forskningsfronten, men det är bra att det ges klarhet i dessa frågor, då myterna sprids med iver framförallt av oseriösa politiker på vänsterkanten.

Det viktigaste är inte vem som äger en skola, det viktiga är att skolan har duktiga pedagoger och en bra ledning. Skolor som inte har detta väljs bort och försvinner tids nog.

Inga kommentarer: