27 juni 2008

FRA-omröstningen får folk att byta parti

Aftonbladet/SIFOs undersökning av väljarsympatier i samband med FRA-omröstningen – särskilt denna grafik – visar en del underliga saker.

Först och främst att stödet för lagen är större bland borgerliga väljare. Men jag misstänker starkt att många av de tillfrågade, om de varit osäkra, svarat likadant som deras parti röstat.

  • Säkert ovetande om att Folkparti-landet tycker något helt annat än vad riksdagsgruppen röstade.
  • Säkert ovetande om att Socialdemokraterna för ett drygt år sedan var för FRA-lagen i en ännu läskigare tappning.
  • Säkert ovetande om att Centerpartiet uttryckligen gick till val på att stoppa sossarnas FRA-lag.

I frågor som man inte är insatt i tenderar man nog att lita på sitt partis hållning. Och de flesta väljare är inte så insatta i FRA-lagen, det vet vi.

Men jag ser även att flera av de väljare som är förbannade tänker byta parti, ja block till och med, och att detta verkar gynna det borgerliga blocket. Det är nämligen fler socialister som vill byta block pga s/v/mp:s nejröstande/-populism, än borgerliga som byter block pga regeringens idioti. Vänsterpartiet förlorar hela 5 % av sina väljare till det borgerliga blocket. FRA-frågan kan ha påverkat väljaropinionen med mellan 1 och 2 procentenheter till alliansens fördel, förutsatt att ”blockbyte” inte kan tolkas som ”jag går till nåt oetablerat parti” eller ”jag slutar rösta”.

Vad kan man dra för slutsatser av detta? Jag vet inte, men här är några förslag:

  • Vänsterväljare är förbannade över att deras partier inte arbetar för ett övervakningssamhälle.
  • Vänsterväljare är mer insatta i FRA-lagen än alliansväljare. (Det tror jag iofs inte.)
  • Alliansväljare är förbannade men ändrar inte sina röster, för de vet att en (s)-ledd regering inte skulle vara ett dugg bättre. Alternativt är de medvetna om hur regeringspiskorna har vinit över riksdagen. (Här å andra sidan övertror jag nog alliansväljares politiska insatthet.)
  • Vänsterblocket har varit mer entydiga med sitt motstånd (även om det åtminstone i sossarnas fall är ljug) medan det från allianshåll funnits både förespråkare och kritiker. Väljare som inte håller med sina riksdagsledamöters röstande har åtminstone i det borgerliga blocket kunnat hitta andra inom partiet att sympatisera med.

Inga kommentarer: