24 maj 2012

FP: Lagstifta bort kvacksalvare inom psykvården

Anna Starbrink (FP) och Barbro Westerholm (FP) skriver idag klokt i Aftonbladet om alternativ medicin:
Läkare som rekommenderar homeopati eller bedriver healing på sin fritid har på senare tid fått grönt ljus i domstol – trots att läkarlegitimationens trovärdighet är lockbetet i marknadsföringen. Några dagars ”utbildning” sägs göra en ”diplomerad sorgterapeut” redo att möta människor i en livskris. Allt detta visar att det är dags att med kraft utmana den alternativmedicinska miljardindustrin.
Jag är glad över detta initiativ, och hoppas att regeringen lyssnar. Att tjäna pengar på att lura svaga och utsatta människor med falska löften om tillfrisknande är avskyvärt.

Om jag ska ha någon invändning så är det att man nog borde nyansera debattartikelns slutkläm "Gör ett tillägg i patientsäkerhetslagen så att bara den som har ett av sjukvårdens legitimationsyrken får ge vård och behandling till personer med psykisk sjukdom." Jag är tveksam till att förbjuda rakt av, men tycker att det kanske borde räcka med att se till att inga skattepengar går till olegitimerade behandlare. Jag vill nämligen alltid hålla dörren öppen för risken att det offentliga av olika anledningar kan förneka (och i så fall även förbjuda) behandlingar som faktiskt funkar. Då ska det finnas en säkerhetsventil att det i alla fall är tillåtet, om än inte skattesubventionerat.

Inga kommentarer: