29 maj 2012

Anhöriginvandring ganska ovanligt, egentligen

Migrationsverket har räknat på det här med ensamkommande flyktingbarn. Det visar sig att bara 1 av 10 som kommer hit sedan tar hit några släktingar eller andra anhöriga enligt regeln om anknytning.

Den här  ”anhöriginvandringen” brukar annars vara Det Stora Problemet som Sverigedemokraterna tar upp varje gång vi ska ta emot några barn i en kommun. De får det att låta som om barnen egentligen kommer hit på uppdrag av föräldrarna för att de sedan ska kunna använda lagen som kryphål och importera hela tjocka släkten, som alla målmedvetet ska springa till försäkringskassan och kräva att få leva på bidrag hela bunten.

Men i själva verket är det alltså mycket ovanligt att några släktingar kommer hit i efterhand. 1 av 10 som får hit någon anhörig över huvud taget ger inte stöd för några konspirationsteorier om att detta är något som cyniskt sätts i system för att leva på andra. Eller ”oansvarig massinvandring”, som Jimmie Åkesson (SD) formulerar det i varannan mening.

Det är inte första gången som Sverigedemokraternas argument visar sig vara byggda på tomma fördomar. Och för mig som omfamnar fördelarna med fri rörlighet spelar det egentligen ingen roll om det är 1 av 10 eller 9 av 10 barn som t ex får återförenas med sina föräldrar i Sverige. Men likväl är det bra att lägga på minnet att även om man accepterar SD:s problemformulering, så har de fel i sak.

Inga kommentarer: