22 april 2010

Dåligt för demokratin att stänga ute ungdomsförbund och partier

Förra veckan hjälpte jag Liberala ungdomsförbundet att hålla bokbord i korridoren på Jenny Nyströmskolan. Det var många elever som gick fram och hade vettiga saker att säga, och flera blev sedan medlemmar i förbundet. Jag är glad om vi kan ge dem en plattform för att påverka politiken som berör deras vardag.

Men nu är det kanske slut med den saken. Rektorerna för Kalmars tre största kommunala gymnasieskolor gick igår ut med att det blir stopp för partier och politiska ungdomsförbund att besöka deras skolor. Detta för att det är enskilda partier som de inte vill släppa in.

Jag tycker att det är ett dåligt beslut, på flera sätt.

  • För det första så går det rakt emot den generösa linje som vi i Barn- och ungdomsnämnden beslutade om i höstas, för Kalmars grundskolor. Politiker får alltså gärna besöka sjundeklassare. Men gymnasielever anses nu vara för känsliga för samma konfrontation med de åsikter som finns ute i verkligheten. Varför?

  • För det andra så snarare stärker det de partier som man försöker frysa ut. (Och principiellt är jag emot att ens försöka frysa ut andra.) De får ännu mer vatten på sin underdog-kvarn, och de kan föra fram sina åsikter i andra fora. Skillnaden blir att vi inte kan bemöta deras påståenden i en öppen debatt då. Ta ut trollen i ljuset så spricker de!

  • För det tredje så finns det som Sebastian Hallén skriver ”eget egenvärde i att träffa livs levande politiker i en normal samtalssituation. Det är ett bra sätt att minska avståndet mellan ungdomar och folkvalda, vilket minskar politikerföraktet och ökar den ömsesidiga förståelsen.”
Visst ska man kunna få besöka skolorna om man blir inbjuden till en lektion, men då blir det lätt uppstyrt på något sätt, och ärligt talat så händer det inte särskilt ofta. Samhällslärarna har jättemycket att klämma in under terminens lektioner, så det är svårt att bli insläppt ens om man själv hänger på. Under min skoltid fick vi aldrig något endaste politiskt besök på lektionstid.

Gymnasieskolan är sista anhalten innan vuxenlivet startar på riktigt. Många elever har redan rösträtt, vilket innebär att samhället tycker att de är tillräckligt mogna för att kunna bedöma olika åsikter och göra sina val. Låt dem då göra det!

Barometern har frågat elever på Jenny Nyströmskolan och Lars Kaggskolan, och jag fastnar särskilt för Arian Harassis formulering:

Men låt rasistiska partier komma till Jenny Nyström, då får de reda på att de inte har något att hämta här.


Uppdatering: som genom en slump så skriver integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) klokt om just detta i sitt nyhetsbrev idag.

Inga kommentarer: