09 april 2010

Äldre par ska få bo ihop, även om den ene blir sjuk!

Tråkiga historier upprepas när byråkratin styr över människors liv. Makarna Arne, 94, och Gunnel, 86, får skilda boenden. Gunnel behöver vårdboende, men hennes livskamrat får inte följa med, säger kommunen. Samma sak har drabbat Sune, 80 och Alice, 80. ”Familjen Kojefors anklagar inte kommunen – men däremot Sveriges ledande politiker.”

Jag kan meddela att ”Sveriges ledande politiker” redan arbetar med att fixa just detta. Folkpartiet Liberalerna har sedan en tid tillbaka ett förslag om parboendegaranti, som skulle hjälpa Arne och Gunnel, Sune och Alice. Detta var den del av Jan Björklunds landsmötestal i fjol som faktiskt fick mig att röras till tårar:

Albin och Gunborg har bott ihop hela livet. De har varit gifta i 61 år. Nu är de gamla och Albin behöver nu så mycket hjälp att han måste flytta in på ett äldreboende. Gunborg vill flytta med Albin, men det får hon inte. Det har kommunen bestämt.

I ett reportage i SVT:s Nordnytt berättar Gunborg att maken sitter på äldreboendet och ropar efter sin Gunborg. Och Gunborg sitter hemma och gråter.

”Tills döden skiljer oss åt.” Vi är många som stått framför prästen eller någon annan vigselförrättare och uttalat de där orden. Men i vårt land förekommer det att kommunen skiljer människor åt i livets slutskede.

Barbro Westerholm och jag lade i går fram ett förslag om parboendegaranti. En make eller maka ska få flytta in tillsammans med sin livskamrat på äldreboendet om man själv så önskar.

Albin och Gunborg, som levt ihop i 61 år, ska få leva ihop också i livets slutskede. Det har de förtjänat.

Igår släppte Barbro Westerholm en rapport om detta, ”Tills döden skiljer oss åt”. Och imorgon har vi i Folkpartiet i Kalmar län årsmöte i Västervik, och då kommer Barbro och talar om detta. Det är i ”Mejeriet”/Folkets hus och börjar strax efter klockan 12. Om du inte kan vara med då, så kan du nästan-träffa henne här istället, tack vare 2000-talets fantastiska teknik:

Många både inom och utom Folkpartiet har bloggat om parboendegarantin: Annika Beijbom om Göteborg, som redan har parboendegaranti, Per Ankarsjö, Carina Boberg, Hans Åberg, Mattias Lönnqvist, Rasmus Jonlund, Fredrik Sneijberg, Carl Larsson, Rosie Rothstein, Mathias Sundin, Per Pettersson, Niklas Frykman 1 och 2, Linnea Darell, Andreas Froby, Runo Johansson, Christer Sörliden, Daniel Snällman och Lotta Edholm

Inga kommentarer: