26 januari 2010

Miljöpartiets konstiga interndemokrati

Miljöpartiet i Kalmar län har något konstigt för sig. De har haft medlemsomröstning för att fastställa valsedlarna till landstingsvalet i höst. Så långt allt gott.

Men bara för att landstingsrådet Ann Y Hellenborg (MP) inte fått flest medlemsröster (hon blev väl tvåa vad jag kan förstå), så ska ordföranden Jonas Löhnn (MP) ha tvingat henne lova att inte bedriva någon personvalkampanj över huvud taget inför valet.

Varför det? Ju fler som bedriver personvalskampanj desto bättre. Det ger väljarna tydligare besked och större möjlighet att kryssa in just den kandidat som de vill ha. Rimlig princip* borde ju vara

  1. medlemmarna väljer vilka som ska stå på valsedeln
  2. väljarna väljer vilka på valsedeln som ska röstas in

Så arbetar vi i Folkpartiet här i länet – jag och många fler kommer att bedriva personvalskampanj för just de frågor som vi brinner för. Det ska inte bara spela roll att rösta på Folkpartiet, det ska även spela roll vilken folkpartist du röstar på. Det är därför vi värnar personvalet.

Men tillbaka till Miljöpartiet. Hellenborg siktar på att sitta kvar trots allt. Men kan detta ha varit ett sätt att försöka kuppa bort Hellenborg, som under mandatperioden dragit på sig en del negativ press för diverse grodor? Nja, jag är tveksam. MP skulle nog inte lansera Akko Karlsson (MP) som ny toppkandidat om de vore rädda för sånt… ;)


*) Så gör man inom alla riksdagspartier utom de mer toppstyrda partierna (S) och (V), om jag minns rätt ifrån fjolårets valrörelse.

Inga kommentarer: