31 januari 2010

KSRR: så svagt gjort av de starka!

Debatten går het kring att Kalmarsundsregionens Renhållare (KSRR) vill starta second hand-butik som konkurrerar med frivilligorganisationerna i Kalmar. Här är en debattartikel som var publicerad i Barometern-OT härom dagen.

Så svagt gjort av de starka!

Kommunförbundet KSRR:s second hand-konflikt med frivilligorganisationerna i Kalmar är en klockrent exempel på varför vi i Folkpartiet år efter år kämpar för att hålla kommunen borta från marknaden. Kommunen ska inte genom KSRR få konkurrera ut frivilligorganisationer, vilka dessutom ger meningsfull sysselsättning åt många av de svagaste i samhället.

Second hand-försäljning är inte någon ny företeelse i Kalmar. Varför ska då kommunen ge sig in på marknaden? Kommunen får ju alltid en orättvist stark position, eftersom man har dina och mina skattepengar som muskler, vilket går ut över alla andra som försöker göra rätt för sig på marknaden.

Att socialdemokraternas ordförande Lena Hallengren nu går ut och kritiserar KSRR, känns mest som ett spel för gallerierna så här i valår. Det är ju Hallengrens socialdemokrater som styr Kalmar - den största delägaren i KSRR! Om (S) nu vill ställa sig på de svagas sida kan de börja med att godkänna Folkpartiets förslag om att städa upp i kommunens alla bolags- och näringsstörande verksamheter. Då hade vi sluppit det här problemet helt och hållet.

Det som lämnas in till KSRR och som kan återanvändas eller säljas kan frivilligorganisationerna få fortsätta att hämta. Då skulle man göra nytta istället för skada. Låt det alltså vara samma sak att lämna in grejer till återvinningen som att skänka den till t ex Erikshjälpen eller Stadsmissionen!

Inga kommentarer: