27 november 2008

Mitt lilla EP-manifest

Det här är Björn Brändewall

  • 28 år
  • 2003-2007 ordförande för Liberala Ungdomsförbundet Kalmar län
  • Satte mig nog på kartan när jag försökte bli Lucia
  • Idag aktiv i skolnämnden, kommunfullmäktige och handikapprådet i Kalmar
  • Jobbar med programmering, marknadsföring och tillgänglighet på webben
  • I övrigt intresserad av körsång, jympa, hundar och matlagning

Jag vill slå vakt om unionens huvudsyfte - att göra det fritt för folk att resa, investera, bosätta sig eller arbeta över landsgränserna. Dagens EU är inte samma union som vi gick med i 1994. Unionens huvudsyfte – att riva hinder för människors handel, transaktioner och resor – får allt oftare stryka på foten för protektionistiska krav från enskilda länder. Istället ser vi en organisation som alltmer försöker ta över rollen av ländernas parlament, genom att detaljreglera saker som rimligen borde kunna bestämmas på nationell nivå. Vi ser även hur parlamentet och kommissionen försöker hitta olika sätt att inskränka yttrandefriheten genom att censurera Internet. En union som skapades för att avreglera har nu övergått i att producera förbud på löpande band.

För en liberal sticker detta i ögonen. EU har betytt mer för européerna än ”bara” det ökade välstånd och demokratiska framsteg som den fria handeln och rörligheten givit oss. Den har även givit en historiskt sett krigshärjad region en 60-årig fred. Man startar inte krig mot länder som man handlar med. Ju mer folk reser och har vänner i vartenda land, desto svårare blir det att få folklig opinion för att starta ett krig mot de länderna. Då hittar man istället fredliga lösningar.

Därför är EU så viktigt att slå vakt om, och påminna om sitt grunduppdrag. EU:s primära uppgift är att riva hinder för resor och handel. De regleringar som ändå görs ska vara strikt begränsade till problem som verkligen är gränsöverskridande, som miljö och brottsbekämpning.

Kursen är för mig klar. De liberala gränsrivnings-frågorna är EU:s styrka och det som gör livet bättre för Europas medborgare. De detaljstyrande tendenserna är det som skadar förtroendet för samarbetet. För att försvara det förstnämnda ska jag rensa bort det sistnämnda.

Jag hoppas få förtjäna din röst i valet och ser fram emot att representera Folkpartiet liberalerna och dess väljare i europaparlamentet!


Om du vill hjälpa mig i min kampanj:

  • Uppmana alla folkpartimedlemmar du känner att rösta på mig i provvalet
  • Sno bilden ovan och lägg den på din egen hemsida/blogg.
  • Gå med i min facebook-grupp

2 kommentarer:

Hanna sa...

Hej Björn! Jag har lite funderingar på att rösta på dig i provvalet. Gå gärna in på min blogg och komentera varför jag ska rösta på dig!

http://hanna-lager.blogspot.com/2008/11/vill-du-ha-min-rst.html

Mvh Hanna

Björn Brändewall sa...

Åh vad kul, Hanna! Jag har svarat nu, hoppas att det var till belåtenhet.