27 februari 2007

Even if you've done nothing wrong, you've got everything to fear*

Om jag skulle välja en enda fråga som jag är helt emot Folkpartiet i, så skulle det vara den personliga integriteten. Ett liberalt parti ska inte tillåta att staten avlyssnar sina medborgare.

För varje ny befogenhet vi ger staten, måste vi fråga oss: om nästa statminister hette Adolf Stalin Hussein och hade bestämt sig för att eliminera alla som var som du, och tysta alla som försökte berätta om detta – skulle du gå säker? Skratta inte, för det har hänt förr och det kan hända igen.

Tyvärr verkar detta vara en sån där fråga där det verkligen inte spelar roll vilken regering vi har. Thomas Bodström (s) öppnade dörren för mer buggning. Johan Pehrson (fp) stängde den lite, men gav ändå sitt stöd så att Bodström fick igenom lagen över huvud taget. Och Mikael Odenberg (m) hoppas nu gå ännu längre genom att avlyssna svenska medborgares telefon- och e-posttrafik till och från utlandet.

Denna enorma frihetskränkning motiveras med att det ska förbättra brottsbekämpningen, men det lär inte hjälpa särskilt mycket. Om knarkligorna blir avlyssnade, så börjar de prata i kod med varandra. Om barnpornograferna vet att polisen tänker tjuvkika på deras mail, så krypterar de mailen först.

De enda som hamnar i makthavarnas klor är vanligt hederligt folk, eftersom de inte spelar lika fult spel som den organiserade brottsligheten.


Uppdatering: Piratpartiet och Liberala ungdomsförbundet har lagt upp en namninsamling som uppmanar riksdagen att inte gå med på lagförslaget. Skriv på den.


* Rubriken är en nickning till Pet Shop Boys högenergi-låt Integral, som handlar om en liknande lag i England. Lyssna lite och läs texten. Sen köper du skivan, förstås! ;)

Inga kommentarer: