20 januari 2007

Lita aldrig på rubriker

Socialdemokraterna må ha förpassats från regeringsparti till oppositionsparti, men de har åtminstone inte bytt taktik – att hitta på brister hos motståndarna. Hans Hoff (s) meddelar att han kan komma att KU-anmäla jordbruksministern Eskil Erlandsson (c) för jäv, om denne tar ställning till katastrofhjälp för skogsägare efter stormen. Erlandsson äger ju själv en bit skog.

Så långt allt väl. Men tänk om Hoff hade bemödat sig att kolla detta med jordbruksdepartementet innan han sprang till pressen. Då hade han fått veta att de

  1. redan förberett så att Erlandsson inte ska delta i sådana beslut och att det därmed inte kan uppstå jäv
  2. inte ens har fått några krav på katastrofhjälp än!

Därmed kan vi konstatera att detta var en icke-nyhet. Då är det lite konstigt att TT ändå nappar på det och skickar ut det till landets tidningar*. Ännu konstigare är att de sätter rubriken ”Jordbruksministern kan bli jävig”, när själva artikeln konstaterar just motsatsen. Vore det inte lämpligare med ”Jordbruksministern kan inte bli jävig”?

Visst, pressen får gärna kritisera regeringen när det finns något att kritisera. Men skriv inte en massa motsägelsefulla spekulationer bara för att fylla ut tidningsspalterna!


Den där Hans Hoff verkar f ö vara flitig med att anmäla borgerliga ministrar för jäv, men hittills har jag inte sett något som varit annat än spel för gallerierna. Kristian Karlsson gör en bra analys över hur Hoffs beteende hotar att sänka kunnigheten hos framtida ministrar och öka klyftorna mellan ”politiker-klassen” och ”vanligt folk”.

Det skulle vara dåligt för folket, dåligt för politiken, men möjligen bra för sosse-eliten, där det snarare verkar vara en merit än en nackdel att aldrig ha jobbat utanför de politiska sammanträdesrummen.

* Det är förstås möjligt att det var TT själva som tog initiativ till artikeln, och att Hoff bara svarade på en fråga. I så fall faller det mesta av skammen på TT.

Inga kommentarer: