22 november 2006

Muhammed/Ali-namnsdagar en självklarhet

Jag läste på Barometerns insändarsida att Kenneth Jonsson är kritisk mot riksdagsförslaget att de vanligaste namnen i Sverige ska få namnsdagar, även om de råkar vara ”utlandsklingande”. Han menar att detta på något sätt hotar ”svenska värderingar”. Samtidigt slår han vakt om julfirandet, men jag får anta att han tänker fira den utan utländska influenser som julgran, julklappar och tomtefar.

Jag respekterar Jonssons önskan att leva med ”svenska värderingar”, om han tror att något sådant existerar i vår globaliserade värld. Det viktiga är att han även respekterar andras rätt att leva med utländska nymodigheter som t ex kaffe, potatis, jazzmusik och julgran. Dessa är alla grejer som en gång i tiden varit ruskigt osvenska, men som vi tagit till oss, gjort till en del av vår identitet, och som berikat vår kultur.

Vi måste sluta med ”vi och dom”-tänkandet, för det är sånt som främlingsfientliga populister lever på. Låt oss acceptera och omfamna att vi alla är människor på samma jord.

Jag tycker att miljöpartiets förslag är bra. Självklart ska vår kalender hålla sig uppdaterad allteftersom olika namn blir vanligare (eller ovanligare) i Sverige. Då är det dags att släppa in Muhammed och Ali i kalendern – och kanske även några flicknamn?

Inga kommentarer: