01 juli 2011

Långt och argt om KD och tvångssteriliseringar

Jag är mycket besviken på (en majoritet av) Kristemokraterna just nu. Igår bestämde de sig på sitt riksting för att ha kvar kravet på att den som byter kön även måste sterilisera sig – en rest från i Sveriges mörka, rasbiologiska historia. Heder åt de kristdemokrater som tog strid mot sitt parti, men det räckte inte till.

När alla andra riksdagspartier (utom SD) tydligt tagit ställning för att det är hög tid att stoppa tvångssteriliseringarna, hade detta varit en möjlighet för KD att visa sig som ett modernt parti som förankrar sin vurm för familjen i förnuft istället för i religion eller moralism.

Förmågan att kunna sätta ett liv till världen är som ett mirakel – varenda gång det händer. Om något i vår värld ska kunna ses som heligt och helgat, borde det väl vara detta. Därför är det monstruöst av lagstiftare att beröva en människa denna förmåga, bara för att man känner för det.

Jag skriver ”bara för att man känner för det”, för det är det det kokar ned till. Det finns inga medicinska argument för att sterilisera en kvinna som blir man eller vice versa. Inget som motiverar att en f d man inte får spara spermier från innan operationen. Inte ens det slitna ”alla barn har rätt till en mamma och en pappa”-argumentet håller, för varför skulle den nyblivna kvinnan nödvändigtvis välja att skaffa barn med en annan kvinna? Det handlar bara om att dessa kristdemokrater inte vill utmana sina föreställningar om vad som är man eller kvinna, och därför gör detta enorma ingrepp på andra människor i en utsatt situation. What did they ever do to you?!

Man tycker att ett parti som ogillar aborter för att livet är så heligt, kunde ha lika mycket kärlek till övers för transsexuella människor och deras reproduktionsmöjligheter. De lär ju ha det tillräckligt svårt som det är att skaffa barn.

Jag blir extra förbannad på Maria Larssons (KD) presskommentar från kongressen:
Om man byter kön är det också rimligt att man väljer bort könsspecifika egenskaper från sitt gamla kön. Jag blir upprörd när man jämför detta med tvångssterilisering. Det handlar om att man på frivillig väg valt att byta kön.
Öhh, nej. Varför är det någonsin rimligt att begränsa människors förmågor på pin kiv? Varför är det rimligt att handikappa en människas från att skaffa barn på det ena sättet, fullt medveten om att detta inte kommer att kompenseras från det andra hållet. Eller för att vara konkret: när Maria Larsson kan garantera spermieproduktion hos ex-kvinnorna, och ägglossning hos ex-männen, kan vi börja prata om ”rimlighet”, för då blir det faktiskt ett byte från egenskap A till egenskap B. Men i dagsläget så handlar det bara om att hon vill ta bort en egenskap utan att ersätta den med något annat.

Och det är ovärdigt en minister att hävda att man ”väljer frivilligt” att byta kön. Transsexualism är en psykiatrisk diagnos, och könsbytet är det sätt som samhället behandlar den diagnosen. Det finns en himla god anledning till att vi gör detta, för självmordsfrekvensen hos transsexuella som inte får byta kön är skyhög. Det är en fråga om liv och död för vissa. Att ytterst be en människa att välja mellan livet, och förmågan att någonsin kunna skapa liv, är osmakligt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag undrar varför kd är emot aboter eller ogillar, tänkt unga kvinnorsom inte får möjlighet att göra abort som måste sluta skolan och då är vi där igen, sverige blir ett obildat land.
Tacksam för svar mvh josefine

Björn Brändewall sa...

Hej Josefine,
Jag håller med om problematiken du tar upp. Det känns för mig viktigt att varje barn som kommer till världen är önskat av sina föräldrar, så att det har största möjlighet att bli älskat och få en god uppväxt. Beslutet att göra abort är säkert mycket svårt för de inblandade, men hellre att de får fatta det beslutet än att de mot sin vilja sätter ett barn till världen som de inte önskade eller inte kan försörja.

Till KD:s försvar ska sägas att även om många inom KD vill göra det svårare att få göra abort, så har majoriteten på deras riksting nyligen röstat nej till detta och ja till att behålla nuvarande lagstifning.

KD:s hemsida idag pratar inte så mycket om aborter. Men enligt en KD-motion till riksdagen från 2005, vill de minska aborterna för att de anser att livet börjar vid befruktningen - alltså redan när embryot bara består av en enda cell. Det är inte en definition jag håller med om, åtminstone inte på det sätt som de vill antyda. Visst, alla ca 100 000 000 000 000 celler som min kropp består av har liv. Men samtidigt så dör tusentals, säkert miljontals av dem varje dag, och ersätts med nya. Det är det ingen som gråter över. Att behandla en enda befruktad äggcell som ett människoliv, men samtidigt ignorera de miljontals "dödsfall" som sker inom kroppen varje dag, tycker jag saknar verklighetsförankring.

Det var det närmaste jag kunde komma till ett svar på din fråga Josefine, hoppas att det dög.

Anonym sa...

Tack för ditt svar! Mvh Josefine