05 juni 2009

Fria människor hittar lösningar

EU:s fria rörlighet är något av det häftigaste som politiker har åstadkommit. När människor får träffas över landsgränserna och handla med varandra knyts nya kontakter och tillit. Det har givit vår krigshärjade kontinent tillväxt och en aldrig tidigare skådad fredstid. Men fortfarande finns mycket kvar att göra för människors frihet.

  • Det kan handla om dig som söker skydd från krig och förföljelse och vill bygga dig ett nytt liv. Att du ska få ta dig EU:s trygghet på ett människovärdigt sätt, utan att främlingsfientliga stänger gränserna med argument som att du får skylla dig själv som föddes i ett otryggt land.

  • Det kan handla om dig som vill studera. Att du ska kunna plugga vart du vill. Då måste till exempel dina gymnasiebetyg gå att jämföra mellan olika länder.

  • Det kan handla om dig som sitter fast i rödgröna vårdköer. Att du ska kunna söka vård i ett annat land, utan att vänsterpartister hindrar ditt hemlandsting från att ta sitt ansvar och utan att du måste vara rik nog att lägga ut kostnaden själv.

  • Det kan handla om dig som vill jobba utomlands. Att du ska få bygga ditt välstånd genom flit och ärligt arbete, utan att någon hårdsminkad sossetant i ett rikare land misstänkliggör dig och kallar dina arbetskamrater för ”människohandlare”.

  • Det kan handla om dig som är gift med någon av samma kön. Att konservativa makthavare inte ska få förvägra dig och din äkta hälft era rättigheter som makar och familj, bara för att ni korsar en landsgräns.

Detta Europa vill jag vara med och bygga. Ett Europa som river gränser mellan människor och ger oss likvärdiga spelregler, men som inte lägger sig i allt.

Ett Europa som ser att fria människor hittar lösningar!

Mvh
Björn Brändewall, Kalmar
Kandidat (fp) till Europaparlamentet

Inga kommentarer: