11 december 2008

Slutreplik om finanskrisen

Både Nils Ronqvist och Jan Lindgren har givit sig på mig i debatten om finanskrisen. Båda verkar tycka att det är helt business as usual på en fri marknad att staten köper upp företag som inte går med vinst. Och jag som trodde att sånt kallades protektionism!

I dagens Västervikstidningen svarar jag dem båda:

Många är de riskkapitalister som nu har gjort sig förmögenheter på ett oansvarigt sätt. Men det är ju just för att politikerna, med sina vänstervridna löften om att köpa upp konkursfärdiga banker, har gjort det lönsamt att ta oansvariga risker! Vad skulle du själv göra i Las Vegas, om du fick behålla alla vinster men kunde skicka vidare alla förluster till skattebetalarna?

Sådant är inte möjligt på en fri marknad, men det blir möjligt när staten sätter självregleringarna ur spel. Därför är det barockt att hävda att detta är resultatet av en helt oreglerad marknad, och därför bör man tänka sig för både en och två gånger innan man förespråkar mer av samma mynt.

Läs hela.

Uppdatering: inte världens bästa tajming att den gick i tryck just idag, kanske. Jag avslutar nämligen med en eloge till Fredrik Reinfeldt för sin stringens hittills, men bara för det så har hans regering idag presenterat ett 28-miljarders bilstödspaket som vissa tycker är schysst, andra inte.

Inga kommentarer: