21 november 2008

Lucia-kille trakasserad

Det blir vanligare och vanligare att trotsa könsrollerna, verkar det som. Wiking Furberg ställer upp som manlig Lucia-kandidat på sitt gymnasium. Wiking är modigare än jag var, för han gör detta vid en yngre ålder och trots grupptrycket från skolan runt honom. Heja!

Men det verkar som att grupptrycket visst blev för mycket, för nu läser jag att han hoppar av pga trakasserier. Vilket är sorgligt både för Wiking, hans skol”kamrater” och jämställdheten. Det är skamligt. Jag blev minsann aldrig kallad ”pervers” – på sin höjd ful.

Men det är värt att påminna då och då att vi firar Lucia för det goda hon (enligt myten) gjorde, inte för att hon råkade vara född kvinna. På det sättet borde vi även se på andra personer som vi hedrar minnet av. Det är handlingen, inte personen, som är det viktiga.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det var första gången jag fick veta att någon kallade dig ful.

Vilket påminner mig om det ramaskri som upphävdes på Flash-forum världen över när Jakob Nielsen förkunnade att Flash till 99 % var dåligt. Men snart kom någon på att "Haha, Jakob Nielsen är ju ful, då måste han ha fel!", och så var ordningen återställd.

Björn Brändewall sa...

Jakob Nielsen är urtypen av manlig sexighet, så det så! Jag menar, titta (oops) titta bara! Läpparna, polisongerna, hårsvallet… oh, if I were a rich fag!