07 april 2008

Staten ska inte kränga sprit!

Försäljningen av aktier i statliga Vin & Sprit har äntligen kommit igång. Vänsterpartierna har dock slagits med näbbar och klor för att få ha kvar de statliga bolagen - som profiterar på spelberoende, sprit- och tobaksförsäljning och annat som folket egentligen har bestämt att man ska begränsa skadeverkningarna av, inte förstärka. Men de skadorna på samhället är kanske inte så viktiga för vänstern – ”pengarna framför allt” verkar vara deras motto.

Om socialdemokrater och vänsterpartister så gärna vill driva företag (Amen i kyrkan!), kan de väl starta egna. De får gärna ”leka statliga” genom att doneravinsten till staten, om de nu får ihop någon vinst. Men de kommer nog bittert få lära sig att det inte är lika lätt när de inte längre har någon monopolställning som de kan fuska med.

När socialisterna tvingas spela ärligt kommer de istället upptäcka vilket sönderreglerat företagsklimat de har kvävt Sverige med under flera decennier. Även om chocken nog mildras av att alliansregeringen redan börjat minska regelkrånglet och göra det enklare att anställa folk.

3 kommentarer:

Barack Gater sa...

Björn Brändewall,

När Systembolaget och Svenska Spel sätts ut till försäljning och den restriktiva politiken tas bort så kommer även skattebetalarna och den politiska majoriteten att få känna av konsekvenserna av det. När det gäller specifikt Systembolaget finns det en intressant rapport att läsa hos FHI; http://www.fhi.se/upload/ar2007/Rapporter%202007/Monopolstudie_eng_0708.pdf.

Problemet med dagens debatt om alkoholförsäljning och spelmarknadsföring är att den präglas allt för mycket av ett ideologiskt tänkande. Den socialistiska tänkandet ställs mot liberalismen och sedan står man där i en "korseld" som inte ger resultat eller ansvarstagande. Det är synd. Vi behöver ingen sådan debatt. Vi behöver den debatt där vi diskuterar konsekvenserna av olika ageranden och når en gemensam punkt. Jag tror att varken du eller jag vill att alkoholskadorna i samhället ska öka radikalt. Har jag rätt eller fel?

Björn Brändewall sa...

Rätt (i just det). Och när staten släpper sina ekonomiska intressen i alkoholförsäljning, hoppas jag att den kan bedriva ett mer trovärdigt arbete för att minska alkoholens skadeverkningar.

Notera att Vin&Sprit och Systembolaget är två olika saker. Systembolaget är så vitt jag vet inte föreslaget för försäljning. Då skulle man ju först behöva slopa deras monopol, vilket vore en mycket större nyhet än försäljningen av själva bolaget.

Barack Gater sa...

Björn Brändewall,

Jag uppfattade dig som att du är mot att staten har ett monopol på försäljning av alkohol. Därför tog jag Systembolaget som exempel snarare än Vin & Sprit.