05 juli 2007

Statliga bolag gör mer skada än nytta

(Insändare publicerad lite här och var stans.)

Socialdemokrater har vid upprepade tillfällen kritiserat regeringens planer på att sälja ett antal statliga bolag. De menar att bolagen tjänar in pengar till staten, och de är extra upprörda över att utförsäljningarna ska ha ideologiska skäl. (Som om inte all politik utgick ifrån ideologier.) Budskapet är tydligt: det är pengaintresset, och inte om en sak är rätt eller fel, som utformar socialdemokraternas politik.

Vad är det då OK för staten att tjäna pengar på? Inte vården i alla fall – (s) har tydligt markerat att de är emot sjukvård som går med vinst, oavsett vem som sköter det. Så vad är det för "inkomstkällor" som (s) försvarar, men aldrig nämner vid namn? Låt oss ta några exempel:

  • Vin & Sprit AB tjänar pengar på att sälja alkohol. Ju mer sprit folk dricker, desto mer pengar till statskassan. Samtidigt ska staten jobba för en restriktiv alkoholpolitik. Två mål som är svåra att förena.
  • Svenska Spel AB tjänar pengar på folks spelande. Ju fler spelberoende, desto mer kosing. Deras Jack Vegas-automater har ställts ut mycket tätare i låginkomstområden, så att de fattigaste kan spela bort sina pengar i högre utsträckning. Samtidigt kallar man sig socialt ansvarstagande.

Enligt socialdemokraterna är det alltså vidrigt att tjäna pengar på att göra människor friska, men en statlig kärnverksamhet att göra vinst på alkoholmissbruk och spelberoende.

Nej –alliansregeringen har satt ned foten mot detta sjuka vänstertänkande. Politiker ska inte driva bolag, för det inbjuder till dubbla intressen där man sätter bolagets bästa framför folkets. Det skadar Sverige mycket mer än det håvar in kontanter till statskassan.

--
Björn Brändewall
Folkpartiet liberalerna, Kalmar

Inga kommentarer: