27 november 2006

Sossarnas invandrarpolitiker blir ännu färre

Uppdatering: Muhamed Tatarevic (s) tar timeout i protest ”eftersom partiet skiter fullständigt i oss invandrare”. Hoppsan, (s)-stridigheterna verkar vara värre än jag trodde. Men jag gillar Muhameds infallsvinkel på integration, som ploppar fram i intervjun:

”Jag tror inte ens att de (partikamraterna, min anm.) vet vad integration betyder. För de flesta är integration att en invandrare kommer hit och lär sig att leva svenskt. Man tänker inte ens på att det finns svenskar som behöver integreras.”

En bra poäng. Utanförskap är inte bara något som drabbar utlandsfödda, utan kan drabba alla som inte får tillräckligt stöd i skolan, eller får stå utanför arbetsmarknaden en längre period. I utanförskapets karta tar Leijonborg, Sabuni och Rojas upp bostadsområden med problem som inte alls behöver vara kopplade till hudfärgen:

  • många som går ut grundskolan utan fullständiga betyg
  • många som är arbetslösa
  • många som inte går och röstar
Jag hoppas att Muhamed får som han vill och blir av med det han kallar ”betonghäckarna” i sitt parti. Det vore mycket roligare om sossarnas integrationspolitik gick från ord till handling. Då skulle vi kunna få en ärlig och konstruktiv debatt om hur vi ska kunna bryta utanförskapet som många lever i.

I debatten har ju (s) sedan många år förnekat att det öht finns problem med deras integrationpolitik. Och så länge vi står kvar och stampar på ruta ett så där, så blir det ju inte särskilt konstruktivt eller blocköverskridande. Ni vill väl inte att Folkpartiet ska få formulera integrationspolitiken helt och hållet själva?

(Även om det har gått ganska bra hittills… ;)


Uppdatering i nyanseringens namn: Dzenita Abasa delar inte kritiken.

1 kommentar:

Anonym sa...

jävla invandrar älskare