16 juli 2008

Ta en köttfri dag!

Ta en köttfri dag, tycker två djurvänner. Och det kan man väl! Oavsett om man gör det för djurens, ekonomins, miljöns eller sin egen skull, så är det himla gott med vegetariska saker. Eller vad sägs om den här: Italiensk penne med tomat-och olivsås (fullkornspenne rockar).

Dagens köttimitationer är f ö väldigt goda och vansinnigt näringsrika, även om de inte smakar precis som kött. Jag har blivit så van att använda dem, att jag knappt märkt att jag allt mer sällan äter kötträtter. Min topplista:

  1. Quornfiléer - använd istället för kycklingfilé i grytor (eller det här), eller grilla dem bara som de är. De är så goda att man nästan kan äta dem råa. Men dyra.
  2. Gourmetbullar - underbara till makaroner med en klick ketchup! Smakar lite som den knapriga ytan på ett stekt ägg.
  3. Sojakorv - lite torr om man bara grillar den, så stek den i en klick margarin. När man vant sig vid sojakorv tycker man att vanlig varmkorm smakar jätteflottigt. (Vilket det ju är.)
  4. Veggo Grytbitar och Strimlor - köps torra och kokas sen upp till femdubbla vikten, vilket gör dem betydligt billigare än de andra sakerna på denna lista. Använd grytbitarna i biff stroganoff med någon Uncle Ben-sås! Strimlorna har en mycket köttliknande konsistens.
  5. Quornfärs - använd i köttfärspajer, nån kryddig bolognese eller tacos.

Grytbitar, strimlor och quornfärs har ganska så neutral smak, så kompensera dem med extra kryddor och smakrika såser!

Inga kommentarer: