21 juli 2008

Ekologisk mat är inte snällare mot klimatet

Livsmedelsverket ska ”miljöanpassa sina kostråd”. Nu ska det alltså inte bara handla om vilken mat som är nyttig för oss, utan de ska blanda in miljöpåverkan i kostråden. Jag tror inte det är en bra väg att gå, för det blandar ihop de olika faktorerna så att konsumenter inte lika lätt kan avgöra vad som är bra för just deras situation. Bättre vore om alla miljöavgifter vore inbakade i matpriset, så att miljöfarligt framtagna livsmedel per definition blir dyrare. Marknadslösningar for teh Win!

Men inget ont utan att det för något gott med sig. I samma veva kom livsmedelsverket fram till att ekologisk mat är inte snällare mot klimatet än konventionellt (läs: modernt) odlad mat. Företaget KRAV håller inte med, men det var väl väntat eftersom de tjänar stora licenspengar på att eko-certifiera gårdar. Jag har inte så mycket till övers för KRAV, men det får bli en egen bloggpost nån gång…


Uppdatering: How organic food contributes to climate change skriver mer på samma ämne. Artikeln debatteras flitigt, men jag känner mig inte tillräckligt insatt för att avgöra vilka argument som är riktiga.

Inga kommentarer: