29 augusti 2006

*Lite* mångfald är bättre än *noll* mångfald

Ungarna ska snart ut ur klassrummen och rösta, men vi får inte komma in och berätta vad partierna står för!

Nästa vecka skulle vi i Liberala ungdomsförbundet ha varit på ett högstadium i kommunen. (Eller ”7–9 skola”, som det så fint har fått byta namn till allteftersom sossarna suddat ut kunskapsprofilen i skolan.) Hur som helst så skulle vi ha träffat klasser och fått prata om vår politik och ideologi.

Men skolan ställde nyss in det. De hade bett samtliga politiska ungdomsförbund att komma, men ställde nu in det för att "den andra sidan", alltså ett eller flera partier i vänsterkartellen, inte ville prioritera grundskolor i valrörelsen.

Visst. I en hektisk valrörelse vill man prioritera gymnasieklasser, där de flesta är röstberättigade. De andra får prioritera hur de vill. Men om man har tid, tycker jag att man gott kan hälsa på grundskoleeleverna också. Det är väl bara bra om de får info flera år innan de kan rösta, istället för bara de senaste två veckorna.

Det som gör mig lite sur är skolans inställning. Varför ska eleverna bli helt utan politiska besök, bara för att några förbund på vänsterkanten struntar i dem?

Det är tyvärr ingen isolerad händelse, det här. Även gymnasieskolor har varit väldigt snåla med att släppa in oss ungdomsförbund. Men en del skolor har lyckligtvis varit mer toleranta. Det senaste året har jag varit på en flera skolbesök samtidigt som andra ungdomsförbund, utan att se röken av vare sig Ung vänster eller Grön ungdom. Men om de inte törs dyka upp när vi andra partier är där och kan säga emot (och tro mig, de finns häromkring. Det ser man på all vandalisering av elskåp och trafikskyltar i stan) så är det väl deras problem!

Detta är ett typiskt exempel på ”alla ska med”-tramset. Det betyder ju även att om ett enda rötägg vill stanna hemma, så kan ingen av de andra gå framåt.

Det är bra att skolorna strävar efter mångfald och balans i debatten. Men lite valinformation måste ju vara bättre för eleverna än ingen valinformation? Det är väl ingen som skulle säga ”näe, den här sommaren handlar vi ingen mat alls, för en av mataffärerna i stan har semesterstängt.”

Inga kommentarer: