16 maj 2015

Mitt tal på manifestation mot förtrycket av kurdiska kvinnor

Ett tragiskt självmord som en ung kvinna i Iran tvingades till för att undgå våldtäkt, har skapat stora protester och demonstrationer. I förrgår anordnade Kalmars Kurdiska Kulturförening en manifestation för detta, och jag fick äran att tala som representant för Folkpartiet liberalerna. Mitt tal följer nedan. Video finns här.

https://www.facebook.com/bjorn.brandewall/videos/10206782833437461/


Mina vänner,
Jag föddes i Sverige, som kallas världens mest jämställda land. Och i en tid som beskrivs som den mest jämställda - för bara några årtionden sedan hade inte kvinnor ens rätt till sin egen kropp, här heller.

Om mänsklighetens historia är ett stort, salt hav, har jag bara fått smaka på en enda, söt droppe.

Mina vänner, varför säger jag detta? Jo, för på samma sätt som många av er talar till era landsmän, så vill jag tala till mina. Det är viktigt att inte glömma att det där havet finns. För trots att vi är här, i det mest jämställda landet, i den mest jämställda tiden, så ser jag även här hur kvinnor dagligen förnedras, förminskas, och behandlas som mäns sexleksaker.

Och det är en röd tråd som går genom hela världshistorien, genom hela det salta havet, att kvinnor ses som något som män kan äga och göra vad de vill med. Det är det som tvingade en ung kvinna till självmord på ett hotell i Iran. En agent från regimen hade, om uppgifterna stämmer, lovat hotellägaren att uppgradera hotellet till femstjärnig status, om han bara fick våldta den unga kvinnan som jobbade där.

Och. Hotellägaren. Gick. MED. På. Det!

Detta visar på korruptionen och kränkningarna av mänskliga rättigheter i Iran. Den iranska regimen är diktatorisk, våldsam och brutal. Alla invånare drabbas, men kvinnor drabbas extra hårt av förtrycket.

Militären har stor närvaro i kurdiska områden i Iran. Militären begår också övergrepp. I en sådan ordning känner sig inte minoriteter och olika befolkningsgrupper inkluderade. Tvärtom borde kurderna behandlas som jämlikar och ges rätt till självstyre.

Vi i omvärlden måste pressa regimen mer. Avrättningar måste upphöra, kvinnoförtrycket måste upphöra. Just nu riktas mycket av världens fokus på Irans förhandlingar om kärnteknik, men detta får inte göra att vi tappar blicken på de mänskliga rättigheterna.

Det är ju inte gratis för en stat att hålla sig med en militärmakt. Det är faktiskt väldigt dyrt. Och det är det iranska folkets pengar som finansierar detta förtryck. Den kurdiska minoritetens egna pengar används för att förtrycka dem.

Detta är fel. Det iranska folkets pengar borde inte gå militär närvaro i kurdiska områden, eller till raketer och bomber till Hamas i Gaza eller Bashar al-Assad i Syrien. Det iranska folkets pengar ska gå till att bygga sjukhus och skolor i Iran. Sjukhus, så att kvinnor kan få mödravård och föda sina barn under säkra förhållanden. Och skolor, så att deras döttrar kan växa upp med utbildning.

För utbildning, som bl a Malala Yousafzai ofta sagt, utbildning, och RÄTTEN till utbildning, är det viktigaste vi har för att frigöra den inneboende kraften i kvinnor, för att kvinnor ska kunna ta makten över sina egna liv, och så att vi kan bygga ett samhälle där kvinnor och män bemöts med samma rättigheter och samma respekt.

Inga kommentarer: