Det här kanske känns lite ovant, att jag ägnar en bokstav åt ett annat parti. Men det ska inte handla så mycket om Piratpartiets politik, utan om den inverkan partiets blotta existens har haft på politiken.
De etablerade partierna hade inte greppat den nya tekniken, hur den vände uppochner på hundratals års gamla föreställningar om ägande och rättigheter. Eller, de krafter i partierna som faktiskt hade koll fick inget gehör hos de egna, för det bedömdes väl inte vara någon bred väljarfråga. :( En generationsklyfta tycks också ha spelat stor roll när den personliga integriteten började väga allt lättare hos liberaler som historiskt sett med kraft försvarat den.
Enter Piratpartiet. Ett parti som lyfte upp dessa frågor högst på dagordningen. Inte ett parti som nödvändigtvis presenterade några nya lösningar på de problem som vi ställts inför, men likväl ett parti om pratade om problemen. På samma sätt som Miljöpartiet i sin barndom fick partierna att börja prata om miljöfrågor, även om de själva inte presenterade några särskilt bra lösningar.
Det var tillräckligt för att få ett piratmandat i Europaparlamentsvalet i fjol. Hur många av dessa som var missnöjesröster låter jag vara osagt, men det senaste opinionsmätningarna bekräftar väl hur väljarna är mer redo att ”markera mot de stora partierna” när det inte är ett ”riktigt” val utan ”bara” till Europaparlamentet.
Men hur som helst. Piratpartiet satte press på de andra partierna. De visade att väljarna hade ett alternativ, de utsatte de andra partierna för konkurrens.
Resultatet blev bättre partier. Från min egen horisont blev det lättare att lyfta upp integritets- och upphovsrättsfrågorna inom Folkpartiet. På partiets senaste landsmöte fick vi igenom kravet att, som första riksdagsparti(?), kräva en grundläggande parlamentarisk utredning om upphovsrättens förändrade förutsättningar i det digitala samhället. Uppropet mot datalagringsdirektivet kryllar av riksdagskandidater från Folkpartiet. Partiledare Jan Björklund har uttryckt sin respekt för att kandidater som går till val på en egen linje och blir invalda, ska få driva vidare den linjen i riksdagssamarbetet. Mobbningen i FRA-debatten känns fjärran.
Därmed bekräftades ännu en gång två liberala teser. Dels att på en fri marknad, så länge som det finns efterfrågan, så kommer det alltid att dyka upp någon som tillgodoser det behovet. Dels att konkurrens leder till högre kvalitet.
Tycker jag att Piratpartiet har en plats i riksdagen, då? Både ja och nej. Å ena sidan så är kampen långtifrån vunnen; det behövs fortfarande sättas press på riksdagspartierna. Å andra sidan är Piratpartiet ett enfrågeparti, och som väljare köper jag inte idén att rösta på någon som lovar göra en enda sak, och sedan är villig att kompromissa bort allt annat för att uppnå detta mål. Ingen fråga är så viktig att alla andra frågor kan offras i dess namn. Kommer våra barn att genomgå en skola som präglas av framsynt liberalism, förtryckande kommunism eller stelbent konservatism? Kommer Sverige att vara en fristad för flyktingar, eller kommer gränserna att stängas? Kommer vi att överge de afghanska kvinnorna och lämna dem i talibanernas fruktansvärda våld? Ingen som vet.
Därför tycker jag inte att man ska välja bort alla andra frågor genom att rösta på PP. Särskilt inte som det är fullt möjligt att både äta kakan och ha den kvar. Kandidater som undertecknad prioriterar integritetsfrågorna OCH har en ideologisk ryggrad i andra frågor. På valdagen bestämmer du med ditt kryss.
26 augusti 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 kommentarer:
Eftersom Piratpartiets mål är att föra upp integritetsfrågorna på de andra partiernas dagordning så har vi alltså delvis redan lyckats. Det låter väldigt trevligt att höra att klimatet att föra fram sådant inom FP har blivit bättre.
Jag måste dock kommentera på en liten detalj i din post: "som väljare köper jag inte idén att rösta på någon som lovar göra en enda sak, och sedan är villig att kompromissa bort allt annat för att uppnå detta mål."
Just eftersom vi driver ett begränsat antar frågor så kompromissar vi ju inte bort någonting.
Det du beskriver är ju precis vad alla andra partier gör. Man har ett fullständigt partiprogram med hundratals frågor, men efter valet så förhandlar man och kompromissar bort alla utom ett fåtal.
Har du röstat på Centern för att du är emot kärnkraft? LURAD
Piratpartiet presenterar ett fåtal frågor och går till val enbart på dessa. Dessa kommer aldrig att förhandlas bort och därmed blir det inga svekdebatter. Det blir heller inte särskilt svårt för de andra partiernas valstrateger att efter valet fundera ut "Hur skall man locka dessa väljare", då de som röstade på Piratpartiet gjort det på en väldigt begränsad politik.
Samarbete med Piratpartiet erbjuds "prutat och klart", för stöd i våra frågor erbjuder vi oss att samarbeta med i princip alla partier utom SD.
Om jag vore Reinfeldt eller Sahlin skulle jag hellre samarbeta med Piratpartiet än något av de andra Partierna. En samarbetspartner som för stöd i frågor jag själv anser vara oviktiga ger mig stöd i det jag anser vara viktigt. Utan en massa krav på budgeten... Kan det bli bättre?
Tack för att du skriver om Piratpartiet!
Men jag måste ändå undra lite kring din "tes" - att PP fört upp frågorna på agendan i övriga partier.
På vilket, konkret/lagmässigt sätt är frågorna på agendan..?
Jag får snarare känslan av att de som går emot i integritetsfrågor, petas ned på listor. Tänker på Karl Sigfrid, Federley och Beijbom i GBG.
Eftersom min kommentar tycks ha fallit bort, gjorde jag så här istället:
http://outad.blogspot.com/2010/08/svar-till-bjorn-branden-fp-angaende.html
+1!
jag kommer att rösta PP ändå men du skall ha respekt för att du vågar stå förr din åsikt och för att du skrivit under väljarkontraktet. jag hoppas både du och PP kommer in.
Mvh
Fredrik Larsson
Yikes!
Piratpartiet kommer inte att kompromissa bort "allt annat". Piratpartiet skänker bort allt annat. Piratpartiet håller inte med dig om att "alla andra frågor kan offras". Piratpartiet säger att deras frågor ÄR viktigare än alla andra frågor och piratpartiet gör också den korrekta observationen att det är vanninnigt lite som skiljer er andra åt. Sedan vet jag inte om det är något försök till skrämselpropaganda där med stelbent skola, stängda gränser osv. Menar du att SD riskerar att ta makten bara för att man röstar in pp eller menar du att detta är politik som kan komma ifrån de befintliga partierna? Det är mycket oklart.
@Jan-Olof: Tack för din kommentar.
Du har en poäng i att man inte kan kompromissa bort en ståndpunkt man aldrig har haft. Jag borde ha skrivit "förhandla". Men det är lika illa det, för den väljare som bryr sig om mer än ert smala program. Med en röst på Piratpartiet så vet man inte om man medverkat till Jan Björklunds eller Lars Ohlys utrikespolitik och skolpolitik. Ni kommer att böja er utan diskussion för den som tillmötesgår er inom ert eget område. Rätta mig om jag har fel.
Därför känns en röst på Piratpartiet som att spela rysk roulette i alla andra frågor. Sorry, folks.
Du skriver "efter valet så förhandlar man och kompromissar bort alla utom ett fåtal". Det stämmer inte för den här regeringen iaf. Av 131 vallöften som alliansen gav innan valet har man infriat 103, är på G med 20, endast 8 vallöften har man inte kunnat uppfylla.
Sen är jag lite nyfiken på varför ni säger nej till samarbete med just SD? Det låter lite godtyckligt i mina öron. Om de ställer upp på era frågor, varför skulle ni säga nej till deras? Ni har ju ändå inte antagit några ståndpunkter i deras frågor. Har ni mandat ifrån era medlemmar och väljare att tacka nej till ett guld-erbjudande som kan bli tummen på vågen och förändra världen, bara för att det kan komma ifrån SD?
@OlofB: Din känsla är din och den kan jag inte ta ifrån dig, men lyckligtvis är min en annan. I min valkrets har mina "överordnade" i Folkpartiet aktivt sökt upp mig och velat veta hur vi kan lära oss mer och bli bättre i integritetsfrågorna. Ett av resultaten blev temakvällen om integritet och upphovsrätt som vi anordnade i våras.
Den mest konkreta förändringen av Folkpartiet tycker jag är kravet på att införa en integritetsbalk i lagstiftningsapparaten, att lagstiftaren ska tänka efter - före. Det har sin grund i en riksdagsmotion som Camilla Lindberg skrev 2008 och som nu har blivit Folkpartiets politik. HAX har beskrivit den som "årets viktigaste riksdagsmotion".
@Anonym 15:38: Med SD skulle förvisso gränserna stängas ännu mer, men jag syftade framför allt på socialdemokraterna och vänsterpartiet, som vill stänga gränserna för arbetskraftsinvandring. Socialdemokraterna tillsammans med moderaterna är även för en inhuman, restriktiv flyktingpolitik, även om jag tycker att vi liberaler har påverkat moderaterna i rätt riktning i allianssamarbetet.
Min rädsla för att Sverige åter ska ge talibanerna fritt spelrum att förtrycka och mörda Afghanistans befolkning är ingen skrämselpropaganda, utan ett högst reellt vägval som vi står inför, vilket de rödgrönas presskonferens i fredags morse vittnade om. Kan jag få ett löfte från Piratpartiet att de inte kan tänka sig att ge efter för Lars Ohlys utrikespolitik?
Skicka en kommentar