06 oktober 2006

Vems fel är främlingsfientligheten? (Uncut edition)

Röde Kenneth Jonsgården har anklagat Folkpartiet för främlingsfientlig politik. Han är förstås ute och cyklar – i glashus, rentav. Jag kortade ned mitt svar i Östra Småland i lördags, men här kommer den oklippta versionen.

Kenneth Jonsgården visar brist på självinsikt när han skyller Sverigedemokraternas valframgångar på Folkpartiet. Med självkritik skulle han våga erkänna att det till stor del är socialdemokratisk politik och oförmåga att opinionsbilda som bäddat för de främlingsfientliga strömningar som sveper över Sverige idag. Folkpartiet är ett av få partier som vågat ta debatten.

Den som, liksom jag, är oroad över Sverigedemokraternas framgångar bör fråga sig vad det är som givit dem grogrund i den svenska politiken. Det ena är det utanförskap som många invandrare lever i. Det andra är avsaknaden av debatt, och därmed att åsikter inte blir granskade inför medborgarna.

1. Socialdemokraterna har drivit en misslyckad integrationspolitik som försatt många invandrare i arbetslöshet, bidragsberoende och etniskt baserat utanförskap. Dessa sociala klyftor har blivit en grogrund för generaliserande fördomar mot invandrare. Det har funnits kritik mot den drivna politiken även i de socialdemokratiska leden, men uppenbarligen inte hos Kenneth Jonsgården.

Medan Folkpartiet lagt förslag efter förslag på hur man ska frigöra initiativkraften och återupprätta invandrarnas status i samhället, ägnar sig Jonsgården åt att kalla fp-politiken för främlingsfientlig. Det faller förstås på sin egen orimlighet, för hur kan det parti som är mest positivt till invandring och flyktingmottagande vara främlingsfientligt? Jag utmanar Jonsgården att motivera vad det är i Folkpartiets punktprogram för integration som han finner främlingsfientligt!

Jonsgården verkar inte ha märkt det, men invandrarna själva gillar Folkpartiets politik. SVT:s vallokalsundersökning visade att Folkpartiet får större stöd från väljare uppvuxna i ett utomnordiskt land, medan Socialdemokraternas stöd i denna grupp sjunkit enormt på senare år.

2. När de flesta partierna inte vågat ta debatten med främlingsfientliga partier, har de sistnämnda fått en gräddfil in i maktens korridorer. De har varit i stort sett de enda som inte fått sina åsikter ordentligt granskade. Trots att de företräder åsikter och påståenden som i allra högsta grad inte skulle få stå oemotsagda. Jag har bemött dem, och jag har rest runt på skolor i länet hela hösten för att ta debatter och slå vakt om demokratin.

Det har funnits tillfällen att säga emot såväl Jimmie Åkesson som Sten Andersson och Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard. Lars Leijonborg tog debatterna. Göran Persson gjorde det inte, däremot såg hans regering till att utvisa apatiska flyktingbarn på svaga grunder, och fortsatte därmed att legitimera en inhuman flyktingpolitik inför svenska folket. Även här har alltså socialdemokraterna ett stort ansvar.

Alla pratar nu om att det inte funkat att tiga ihjäl Sverigedemokraterna. Folkpartiet har försökt säga detta i åratal.

Men nu har vi en verklighet där Sverigedemokraterna får 10 % av rösterna i provvalet på vissa gymnasieskolor. År 2010 kommer dessa sympatisörer att vara röstberättigade. Detta, om något, borde socialdemokraterna reflektera över när de utvärderar sin politik.

Björn Brändewall
Folkpartiet liberalerna, Kalmar

2 kommentarer:

tomasrj sa...

Handlar språktestet om att "frigöra initiativkraften"?

För övrigt var sossarna i gott sällskap med era alliansbröder moderaterna i frågan om flyktingamnestin.

Björn Brändewall sa...

Grej 1: Test hit och test dit, men det blir ju så himla mycket lättare att förverkliga sina idéer om man kan uttrycka sig på det språk som talas omkring en.

Och språket lär man sig lättare om man får praktisk arbetslivserfarenhet, men det har ju tyvärr varit svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. Fp i Kalmar har föreslagit fler praktikplatser för SFI-elever, men har bara fått ett nja av vänstermajoriteten här.
Däremot har fp på riksnivå fått igenom avidentifiering av arbetsansökningar i offentliga sektorn, vilket kan motverka diskriminering av folk med ”utländska” namn.

Så folkpartiet har ett helt batteri med bra förslag utöver språkkravet (inte test), vilket fler och fler invandrare verkar snappa upp. Go go gadget integration!

Grej 2: Ja, det har jag själv påpekat flera gånger på denna blogg och i insändare. Det är den främsta anledningen till att jag avråder folk från att rösta moderat. Men jag är hoppfull, fp-kd-c har nog lite bättre förutsättningar att påverka m. Vi är ju när allt kommer omkring så pass sams att vi t o m kan sitta i samma regering. :D