16 augusti 2006

En studie i bluff

Oärliga smutskastningskampanjer från sossarna är vi vana vid. De blir alltid lite värre när det är valår. Men de slutar aldrig att fascinera i sin skamlöshet.

Det verkar som att när sossarna inte finna några ståndpunkter som de kan kritisera hos motståndarna, så hittar de på dem själva istället. Och det är ju lätt att demonisera sin motståndare, när man själv får bestämma vad han ska stå för.

Så här var det. Programmet är TV4:s ekonominyheter, igår kl 19.10. Fredrik Reinfeldt diskuterade i radion igår hur alliansen ska finansiera att de (äntligen!) slopar fastighetsskatten om de lyckas peta (s) i höst. Så här sa han, apropå att folk har hört av sig med idéer:

”Man kan också överväga att titta på ränteavdragen i det sammanhanget, men vi har inga färdiga beräkningar för detta.”

Hörde vi ordet ränteavdrag? VIPS! så poppar Per Nuder upp som gubben i lådan och har färdiga sosse-beräkningar som visar att svenska folket i princip kommer svälta ihjäl, och svavel och aska ska regna från himlen om vi tar bort ränteavdragen. ”Ett djupt orättfärdigt förslag”, avslutar han.

Vadå ”förslag”?

Reinfeldt nämnde, i en öppen diskussion, att andra tyckt att man kan ”överväga att titta på” ränteavdragen. Inget om de ska tas bort, eller ens om det bara är att de ska justeras med någon procentenhet. Och han underströk redan i samma mening att det inte var något färdigt förslag från moderaterna. När han sedan står fast vid detta beskriver den trogne journalisten det som att han ”backar helt från sitt utspel”.

Vadå ”utspel”?

Något han nämnde i en bisats, i ett svar till en fråga, i en intervju som han själv inte varit initiativtagare till. Ett utspel?

Det låter nästan inrepeterat när Per Nuder får slutordet:

”Han sa det tydligt i morse, nu vill han inte stå för det längre. Flip-flop-Fredrik har slagit till igen.”

Intressant förresten att Nuder står på samma fläck och filmas från exakt samma vinkel i båda inslagen. Det tyder på att det spelades in vid samma tillfälle, fastän det ena utspelar sig före att man sökt upp Reinfeldt, och det andra efter.

Hade detta varit en filmrescension, hade (s) alltså fått Oscar för bästa regi (mediemanipulationen), men ruttna tomater för det usla manuset (sakfrågan) och mediokra kameraarbetet.

Håhå jaja. Nu får konspirationsteoretikern i mig gå i ide ett tag. Om man tittar vidare på den där nyhetssändningen får man förresten veta att statliga myndigheten NUTEK anser att det är regeringens fel att vi har så hög arbetslöshet. Inte bara näringslivet och de borgerliga politikerna tycker det alltså, utan nu även statens egna myndigheter. Vågar Nuder kommentera det också, tro?

Inga kommentarer: